NE MOŽE DA VAS VENČA, ALI MOŽE MNOGO! Virtuelni matičar je novi hit u Srbiji!
Foto: Thinkstock/Printscreen/novisad.rs

olakšajte sebi!

NE MOŽE DA VAS VENČA, ALI MOŽE MNOGO! Virtuelni matičar je novi hit u Srbiji!

Mnoge opštine u Srbiji imaju zvaničnu stranicu "Virtuelni matičar", na kojoj možete naručiti izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige umrlih i uverenje o državljanstvu
Objavljeno:

Virtuelni matičar - ne može vas venčati, ali vam može prilično olakšati pribavljanje neophodne dokumentacije ukoliko ste se odlučili na ovaj korak.

Planiranje venčanja, samo po sebi je prilično naporno. Pribavljanje neophodne dokumentacije dodatno otežava ceo proces, pa je opcija naručivanja preko interneta veliko olakšanje za sve buduće mladence.

Mnoge opštine u Srbiji imaju zvaničnu stranicu "Virtuelni matičar", na kojoj možete naručiti izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige umrlih i uverenje o državljanstvu.

Ukoliko ste iz Beograda, na sajtu svoje opštine, možete naručiti neophodna dokumenta. Neke opštine imaju stranicu "Virtuelni matičar", dok druge poručivanje i slanje dokumentacije vrše preko stranice "Naručivanje dokumenata elektronskim putem". Sve sa istom svrhom - da se izbegnje čekanje u redovima.

Za izvod iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih, potrebno je da platite republičku administrativnu taksu od 420 dinara i cenu dostave od 237 dinara. Dakle po jednom izvodu potrebno je da izdvojite 657 dinara.

Za uverenje o državljanstvu plaćate republičku administrativnu taksu u iznosu od 740 dinara i troškove dostave 237 dinara. Na poručeni dokument, čekate 1-3 radnih dana ukoliko se dostava vrši na teritoriji Beograda.

foto: Printscreen/Zvezdara.com

Stranica "Virtualni matičar" u Novom Sadu predviđena je da građanima koji su upisani u matične knjige koji se vode za matično područje grada Novog Sada, omogući da putem interneta podnesu zahtev i na kućnu adresu dobiju izvode ili uverenja.

Popunjavanjem jednog zahteva možete dobiti samo jedan dokument, a svaki se pojedinačno, u obliku vrednosne pošiljke sa otkupninom, šalje na kućnu adresu. Na teritoriji Novog Sada po dokumentu plaćate 682 dinara, osim za uverenje o državljanstvu koje košta 1.052 dinara. Uverenja se dostavljaju poštom na kućnu adresu u roku od 7 dana.

foto: Printscreen/novisad.rs

Cene variraju od grada do grada, pa čak i opštine imaju različite cene. Takođe, vreme dostave zavisi od toga gde živite, pa tako u Beogradu na dokumenta čekate do 5 dana, dok u Vranju to može potrajati čak i do 15 dana.

Ukoliko nemate problem sa gužvama i čekanjem, možete sami otići u opštinu i podneti zahtev za izdavanje dokumenata i proćićete nešto jeftinije.

Čekanje u udobnosti doma, svakako je bolja opcija nego čekanje u dugim redovima. Za otprilike 200 dinara više, jednim klikom ste korak bliže svom venčanju, a ono što je bitno je da ćete se osloboditi bar dela stresa koji sa sobom nosi planiranje ovog važnog događaja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.