"MAJKA NE ŽELI DA ME PUSTI NA LETOVANJE": Ispovest Srbina zapalila mreže, upozorili ga na FINANSIJSKO ZLOSTAVLJANJE
Muškarac, Foto: Profimedia

ispovest

"MAJKA NE ŽELI DA ME PUSTI NA LETOVANJE": Ispovest Srbina zapalila mreže, upozorili ga na FINANSIJSKO ZLOSTAVLJANJE

Srbin (22) se požalio da mu majka brani da ide na letovanje, pa svojom situacijom otkrio veliki problem na Balkanu

Objavljeno: 11:35h

Kada je pravo vreme da se deca odvoje od svojih roditelja i počnu samostalni život sa samostalnim finansijama, pitanje je koje mnoge na Balkanu zanima, a koje čini se, još uvek ne dobija pravi odgovor. I dok kod nekih ovaj korak odlažu sama deca, kod nekih drugih problem su sami roditelji - što je slučaj i sa jednim 22-godišnjim Srbinom.

Srbin (22) je na Reditu u svojoj opširnoj ispovesti opisao situaciju u kojoj se našao sa svojom majkom, onda kada je poželeo da se jednim delom osamostali i prvi put letuje bez nje, lično stečenim novcem. Svojim izlaganjem na internetu otkrio je problem o kom se na Balkanu retko priča, a sa kojim se mnoge osobe susreću.

"Dobar dan svima, da kažem malo nešto o sebi: ja sam momak od 22 godine koji živi sa mamom i još par članova porodice (ne uključujući oca).

Želim da idem na putovanje u drugu zemlju sam. Radim već godinu dana na svom poslu i uspeo sam da skupim nešto para preko leta. Ja sam govorio svojoj majci mesec dana kako ću možda otići u Francusku na odmor. U početku ona nije to shvatila veoma ozbiljno i smejala mi se jer se mislila da sam se šalio. Međutim kada je videla kako uzimam pasoš iz našeg zajedničkog ormara njen ton se skroz promenio. Počela je da izražava veoma agresivan stav prema ikakvoj mogućnosti mog samostalnog putovanja. Tvrdila je da sam ja uspeo da skupim te pare samo zahvaljujući njoj i da ja nemam pravo da trošim te pare kako hoću.

Sad malo pozadina cele priče. Preko zime ja nisam mogao da skupim te pare jer sam pomagao svojoj majci da podržava moju sestru koja je samohrana majka sa detetom. Kad je stiglo leto, grejna sezona je prošla i sa tim su se smanjili troškovi pa joj nije više trebala moja pomoć. Nedavno sam podigao kredit za moj prvi automobil i moja majka tvrdi da su bankari odobrili moj zahtev samo zato što sam imao tu letnju ušteđevinu. Par puta je rekla da ne želi da me pusti sa takvom sumom vani jer misli da će mi neko ukrasti karticu ili da ću da potrošim sve pare, pa mi zato naredila da prebacim sav novac na njen račun. Ja sam njoj obećao da imam dovoljno za letovanje i bez tih para (a stvarno imam, sve sam izračunao).

Šta da radim? Ja sam ranije pitao strane ljude na ovom sajtu koje su moje opcije, ali većina je predložila da samo odem i da se odselim. Želim da znam šta naši ljudi misle, pa sam zato napravio ovaj post", stoji u njegovoj objavi nazvanom "Majka ne želi da me pusti na letovanje" koja je privukla pažnju mnogih Balkanaca.

Finansijsko zlostavljanje?

Za početak, jedan je celu situaciju okarakterisao kao "finansijsko zlostavljanje".

"Roditelj ili ne roditelj, ovo je finansijsko zlostavljanje o kojem se na žalost ne priča dovoljno jer 'to su ti roditelji i treba da im daješ pare!'... Lepo je što si im pomogao koliko si mogao ali nemoj da dozvoliš da ti budu omča oko vrata. Odrastao si čovek, odgovoran pre svega jer ih nisi ostavio na cedilu kada je trebalo i zaslužuješ mir. Nažalost ne očekuj da ćeš ga dobiti ako nastaviš da živiš sa njima, ovakvi ispadi će da postanu svakodnevica jer u njenoj glavi tvoje pare su pare svih njih i ti nemaš pravo da ih trošiš kako ti hoćeš", posavetovao ga je jedan korisnik Redita.

Na njegov komentar, javio se Hrvat koji je objasnio da se kao i u Srbiji, ista situacija dešava i u njegovoj zemlji.

"U Hrvatskoj često kažu: 'Pa oni su tebi koliko para za knjige i školu dali do 18. godine, oblačili te i obuvali, pa sad ti njima daj'. Pa roditelji su sami odlučili da imaju decu, nisu digli deonice kao ja sad uložim pa mi se kasnije vraća duplo", napisao je on.

Oni koji su prošli isto što i mladić sada prolazi, posavetovali su ga šta je, na osnovu ličnog primera, najbolje za njega da uradi.

"Kao neko ko je sve ovo prošao, savetujem ti da se što pre odvojiš od majke, da ne bi za jedno pet godina sve pare koje imaš dao psihoterapeutu", "Idi na terapiju dok je vreme, ili se odvajaj od mamine suknje i pupčane vrpce. Sve ostalo samo će biti doživotna agonija. Šta misliš kad počne da ti se meša u izbor devojke? Nijedna neće hteti takav život", posavetovali su ga neki.

"Ucena i manipulacija"

Da li je ovo ucena i kako se deca nose sa ovim, napisala je jedna devojka, takođe iz svog ličnog primera.

"Uh, letovanje ti je najmanji problem, ono je samo pokazatelj drugog, dubljeg problema. Imala sam slične roditelje, nije lako sagledati situaciju sa strane kad si stalno ucenjivan kako moraš da daješ i žrtvuješ se za porodicu, ali majka te manipuliše i ucenjuje. Za početak da budemo jasni: imaš sva prava da zadržiš svoj novac i raspolažeš njime.

Drugo, ukoliko ne možeš da se iseliš, a to bi bilo najbolje, ne dozvoli da tvoja majka ima bilo kakav pristup tvojim dokumentima i novcu. Kartice, pasoš i ličnu kartu drži na poslu, da ne bi dolazilo do situacija koje ne možeš lako da rešiš.

I treće, terapija, jer očigledno ste u manipulativnom odnosu, a moguće je i da ne vidiš koliko. I polako planiraj korake kako da se odseliš. Terapija ako na pomen selidbe možeš da zamisliš salvu uvreda pretnji i histerije ukoliko je ovoliko kontrole i ucenjivanja izazvao tvoj pokusaj da odeš na kratak odmor. Sve se rešava, samo korak po korak i izađi odatle", posavetovala je ovog momka još jedna devojka u komentarima.

Bonus video:

22:31

KAKO PREPOZNATI ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MESTU: Mobing - problem koji traje

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.