UČE DECU O ANALNOM SEKSU I HOMOSEKSUALNOSTI: Klince u Srbiji će seksualno edukovati, nekima je to kul, a neki imaju ozbiljne zamerke!
Foto: Shutterstock

edukacija ili preterivanje?

UČE DECU O ANALNOM SEKSU I HOMOSEKSUALNOSTI: Klince u Srbiji će seksualno edukovati, nekima je to kul, a neki imaju ozbiljne zamerke!

Dok neki tvrde kako se deca nasilno uvode u svet seksualnosti, drugi smatraju da je edukacija od malih nogu veoma bitna kada je reč o seksualnosti...
Objavljeno:

U poslednje vreme se sve više priča kako se u srpskim obdaništima, osnovnim i srednjim školama, na mala vrata uvodi "seksualno obrazovanje".

OVO JE PRAVO SRCE SRBIJE: Dečak iz Niša će za Uskršnje praznike pokloniti svoje igračke deci oboleloj od raka!

Naime, Ministarstvo prosvete je podnelo dopis kojim su direktori obrazovnih institucija obavešteni da je neophodno da se u sadržaje predmeta kao što su Srpski (maternji) jezik, Svet oko nas, Priroda i društvo, Fizičko vaspitanje, Građansko vaspitanje, Biologija, Sociologija, Ustav i prava građana i Psihologija, uvedu nastavne jedinice o "seksualnom nasilju“.

foto: Profimedia

Pri samom Ministarstvu postoji "Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije“. Ona je objavila "Stručno uputstvo za primenu obrazovnih paketa za učenje o temi seksualnog nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama“.

O temi seksualnog nasilja nad decom biće održano 75 časova, a što se tiče predškolskog uzrasta, obrazovni paketi se realizuju kroz 15 susreta, tako da odgovara svakom detetu i učeniku od 3 do 18 godina.

NAJPLEMENITIJA BAKA U SRBIJI: Odrekla se MILION EVRA da bi spasila živote bolesnika!

foto: Aleksandar Jovanović Cile

U ovom udžbeniku nalazi se crtež gole devojčice i golog dečaka, sa jasnim polnim karakteristikama, a od deteta se traži da obeleži gde voli, a gde ne voli kada ga "dodiruju“.

Ovaj crtež spada u odeljak "telesne mape".

foto: Printskrin / http://incesttraumacentar.org.rs

U knjizi takođe piše: "Delovi tela koji su pokriveni donjim rubljem ili kupaćim kostimom se nazivaju privatni delovi. Oni pripadaju samo tebi i imaš pravo da kažeš ne, da te dodiruju po njima. Učimo na glas svi: Moje telo pripada meni, nije tvoje od glave do pete, tražim da me poštujete!“.

Dok su neki saglasni sa ovakvim vidom edukacije i otvorenoj priči o seksu iako su deca veoma mala, drugi je osuđuju smatrajući da će mnoga deca biti zbunjena ovakvim vidom nastave.

foto: Shutterstock

Analitičar Slobodan Antonić kaže da dete koje nije bilo žrtva seksualnog nasilja sigurno neće razumeti značenje reči "dodirivati“.

- Učiti decu od tri godine, koja ne mogu da razumeju seksualno značenje reči "dodirivati“, da mogu svakome, pa i roditeljima, da kažu „moje telo pripada meni“ prilično je besmisleno. To je i nanošenje štete deci jer im u glavama stvara konfuziju. Jer, ako ne razumeju seksualno značenje reči "dodirivati“, deca neće znati u kom kontekstu je jedino poželjno da izjave: "Moje telo pripada meni“, napisao je Antonić.

"U paketu za osnovnu i srednju školu“ objašnjava se deci "šta se konkretno radi kod oralnog seksa“, "šta je to analni seks“ i "koliko dugo sme da se masturbira“.

foto: Printskrin / incesttraumacentar.org.rs

U odgovoru se navodi da ne postoji vremensko ograničenje za masturbiranje i da je važno da im to donosi prijatnost i zadovoljstvo.

foto: Printskrin / incesttraumacentar.org.rs

Ipak, najviše kontroverzi je izazvao deo koji se bavi homoseksualnim odnosima. U knjizi se nalazi i sama ilustracija dve lezbejke koje se ljube držeći se za zadnjice, a tu je i ilustracija mladog gej muškarca koji drugom mladiću donosi cveće.

- "Poljubila sam se sa drugaricom nekoliko puta, to me jako uzbudi, da li sam lezbejka?" i "Mladić sam, sviđa mi se drug iz odeljenja" su odeljci koji su bili povod da se stvori polemika u javnosti.

foto: Printskrin / incesttraumacentar.org.rs

U tom odeljku piše da dete treba da prati svoja osećanja i da nema potrebe da se stidi ili plaši jer su zaljubljenost i ljubav dragocena osećanja. Nakon toga, stoji objašnjenje o upotrebi kondoma uz određenu napomenu da postoji i "lezbijski kondom“:

- I devojke koje vole devojke koriste zaštitu kad vode ljubav. Zaštite su folije od lateksa, da se pokriju ženske genitalije ili anus tokom oralnog seksa, stoji u udžbeniku.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.