Nezadovoljni ste životom: Možda je kriva učiteljicina crvena olovka!

Podvučeno zelenim

Nezadovoljni ste životom: Možda je kriva učiteljicina crvena olovka!

Da li vam je neprijatno kada nađete izbledelu školsku svesku i greške podvučene crvenim? Možda bi bilo drugačije da je učiteljica koristila drugu boju
Objavljeno:

Još pamtite školske zadatke koje je su vam nastavnici nemilosrdno precrtavali crvenom olovkom? Možda bi bilo mnogo bezbolnije da je boja hemijske olovke bila - zelena. Nema više kečeva i petica: Ukidaju se ocene i opšti uspeh u školama! Vlasnica bloga o vaspitanju dece i majki, Tatjana Ivanko, odlučila je da sa čitaocima podeli svoje iskustvo vezano za korigovanje grešaka i o tome kako taj čin utiče na buduću percepciju sveta deteta.

Ludi dokumenti
- Svoju priču ću početi od samog početka. Moja ćerka nije išla u predškolsku ustanovu. Radila sam sa njom sama, kod kuće. Kada smo vežbale finu motoriku, njena sveska je izgledala ovako:
Real parents.ru
Vidite li razliku? Tatjana nije greške označavala crvenom olovkom. Koristila je zelenu olovku i, umesto grešaka, obeležavala je slova i kukice koje su bile ispravno napisane. Njenoj kćerki se to posebno sviđalo, pa je svaki put, posle svake ispisanog reda, pitala „Mama, koja je sada ispala bolja od svih?“. Ne treba naglašavati da je dete bilo presrećno kada je njena mama zaokruživala najbolje slovo sa rečima: „Perfektno!“ Dakle, u prvom slučaju fokusiramo se na greške. Šta se uskladištilo u vašem fotopamćenju? Neispravno napisana slova! Da li ste uvideli kod tih crvenih podešavanja idealno napisana slova? Ne! Želimo li, ili ne, ali podsvesno pamtimo ono što je istaknuto.
Ludi dokumenti
U slučaju sa isticanjem ispravno napisanih slova fokusiramo na onome što je urađeno ispravno! Dobijamo sasvim drugačije emocije, drugačiju percepciju. Želimo ili ne, ali podsvesno pokušavamo da ponoviti ono što je bilo dobro! Tatjana Ivanko tvrdi da navike (isticati crvenim loše), koju mi izoštravamo od detinjstva, ni kasnije ne možemo da se otarasimo u odraslom dobu i da ona postaje najčešći uzrok nezadovoljstva u životu. Na čemu je fokus, to i raste.
Real parents.ru
Ništa vas ne košta da pokušate da primenite princip "zelene olovke" na vaše dete. Uvidećete, garantuje Ivankova, da čak i ako ne skrećete pažnju detetu na greške, one postepeni nestaju same od sebe jer dete ima želju da samo sve uradi savršeno. (Espreso.co.rs / Real-parents.ru)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.