DA LI JE OVAJ JEZIVI PAUK NOVI STANOVNIK SRBIJE? Evo u kom GRADU se PRVO POJAVIO i da li je OPASAN po ČOVEKA! FOTO
Zoropsis spinimana, Foto: WildPictures / Alamy / Alamy / Profimedia

podseća na tarantulu

DA LI JE OVAJ JEZIVI PAUK NOVI STANOVNIK SRBIJE? Evo u kom GRADU se PRVO POJAVIO i da li je OPASAN po ČOVEKA! FOTO

Da li ste videli ovakvog pauka?

Objavljeno:

Na Fejsbuk stranici "Paukovi Srbije" objavljena je fotografija zglavkara uz opis "Novi stanovnik Srbije".

Kako je istaknuto, u pitanju je pauk Zoropsis spinimana, aktivan lovac koji se lako može prepoznati po šari u obliku leptira, na glavenom regionu.

"Ovo je veliki pauk, telo ženke može biti do 19mm, dok je mužjak manji (oko 13mm). Kao što vidite na slikama, smeđe nijanse preovladavaju na telu. Kolega ga posmatra u Beogradu (Žarkovo) već neko vreme. U zemljama našeg okruženja, recimo Mađarskoj, primetili su ga pre tačno 10 godina, stoga je bilo samo pitanje vremena kad ćemo ga i mi primetiti. Međutim, u Švajcarskoj recimo, prvi put su ga primetili pre 30 godina, u jednom gradu, a sad je redovni stanovnik skoro svakog grada. Zbog toga verujemo da se može naći i u drugim gradovima Srbije. Da li ste ga sreli u vašem gradu?", ističe se u objavi u kojoj se pozivaju svi da se uključe u malu akciju otkrivanja Zoropsisa i van granica Beograda

"Mi pretpostavljamo da se on odomoćio u celoj Srbiji, ali nemamo dokaze za to. Pošto se pauk vrlo lako može identifikovati preko fotografije, pozivamo vas da nam pošaljete svoje fotke na kojima mislite da je Zoropsis. Nije važno kad su fotke nastale, važno je da saznamo gde su nastale. Sve informacije koje budu validne, ukljućićemo u naš rad i to će biti prva zajednička akcija, na otkrivanju jedne vrste pauka u Srbiji, koju ćemo publikovati. Otvorite četvoro očiju, spremite fotoaparate ili telefone, i malo obidjite svoju okolinu, možda u večernjoj šetnji, na nekom zidu, opazite ovog stranca. Fotografije pošaljite na paukovisrbije@gmail.com, ili gordana.grbic.ns@gmail.com. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam pišite", ističe se na Fejsbuk stranici "Paukovi Srbije".

Brojni korisnici ove društvene mreže napisali su da su videli ovakvog pauka na Halkidikiju, a bilo je i onih koji su potvrdili da su ga videli u Nišu i Kovinu.

Autor objave naveo je da taj pauk nije opasan i da je ubod slabiji od pčelinjeg.

Da li ste videli ovakvog pauka? Pišite nam u komentaru.

Bonus video:

02:08

HOTEL ZA INSEKTE: Bubamare, pčele, pauci dobili mesto za preživljavanje (KURIR TV)

(Espreso / Facebook Paukovi Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.