ŠTA ZNAČI KAD METEROLOZI NAJAVE 30% ŠANSE ZA KIŠU? Nije ono što MISLITE, evo OBJAŠNJENJA! (VIDEO)
Kiša, Foto: Serbialive/instagram/printscreen

METEOROLOG POJASNIO

ŠTA ZNAČI KAD METEROLOZI NAJAVE 30% ŠANSE ZA KIŠU? Nije ono što MISLITE, evo OBJAŠNJENJA! (VIDEO)

Stručnjaci kažu da je verovatnoća prognoze padavina jedan od najmanje razumljivih elemenata vremenske prognoze, te laičkim jezikom govoreći, to je statistička verovatnoća padavina za određenu oblast u određenom vremenskom periodu

Objavljeno:

Urnebesni post na društvenim mrežama pokrenuo je lavinu komentara, a ni svetski portali nisu ostali imuni na ovu duhovitu konstataciju.

- Da li sam ja jedini koji je mislio da u prognozi 30 odsto šanse za kišu, znači 30 odsto šanse da ce pasti kiša?

Stigao je još duhovitiji odgovor - 70 odsto je šanse da niste u pravu!

Naime, iako možda deluje jednostavno da to znači 30 odsto šanse da će u vašem području i pasti kiša, u stvarnosti to nije tako jednostavno. Ovaj procenat je rezultat metoda na koji meteorolozi izračunavaju i prave svoju prognozu.

Komentar je raspalio maštu korisnika društvenih mreža, a svetski mediji zatražili su objašnjenje meteorologa. Svi imaju aplikacije za vremensku prognozu na svojim telefonima i pokušali smo da saznamo da li te brojke znače ono što piše.

Stručnjaci kažu da je verovatnoća prognoze padavina jedan od najmanje razumljivih elemenata vremenske prognoze, te laičkim jezikom govoreći, to je statistička verovatnoća padavina za određenu oblast u određenom vremenskom periodu.

Evo šta za 24sedam ovim povodom kaže naš poznati meteorolog RHMZ, Slobodan Sovilj.

- Da bismo napravili prognozu, izračunali verovatnoću kakvo će vreme biti, neophodno je da imamo niz osmotrenih podataka - kako prizemna merenja sa meteoroloških stanica, tako i visinska merenja pomoću radio sondažnih balona, aviona, satelita, radara... Dugačak je niz mogućnosti dobijanja podataka. Tako dobijeni podaci se unose u jednačine koje simuliraju procese u atmosferi i pomoću njih dobijamo rešenja za vremensku prognozu - navodi Sovilj.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: Kurir tv

I ne, nije čak ni ovako jednostavno, jer postupak tek sledi.

- Meteorolozi potom variraju te početne uslove tako da dobijamo više desetina različitih scenarija kako će se vreme ponašati u budućnosti, takozvani "ansambl prognoze". Nekada na osnovu jednog modela dobijamo 50 i više mogućih scenarija... Procenti koje često nalazimo u meteo aplikacijama ili prognozama, predstavljaju procentualnu vrednost članova "ansambl prognoza" koje daju padavine. Ukoliko imamo 50 članova ansambla i 25 članova da je verovatnoća za padavine, znači da je verovatnoća 50 procenata - objašnjava Sovilj.

Dodaje da različite aplikacije koriste različite formule za izračunavanje, a neke i kombinaciju više numeričkih modela.

- Imamo početne uslove - temperaturu, pritisak, vlažnost vazduha, pokrivenost oblacima... I te vrednosti unosimo u neki model jednačine. Mi koristimo neke od njih, recimo model Evropskog centra u Redingu za srednjorolnu prognozu vremena, pa nemačke nacionalne službe DWD... Tako da se i te verovatnoće razlikuju od aplikacije do aplikacije. Ti procenti mogu ljudima da budu signal, pokazatelj tendencije - kaže Sovilj:

- Dešava se da se padavine dogode samo u jednom delu grada ili opštine, a u drugom da ne padne ni kap, to pre svega mislim na letnje padavine. Tako da šansa može da bude velika da će kiša pasti, ali ne znači da ćete je vi videti ako niste u tom delu grada. Jesenje i zimske padavine su malo drugačije, drugačiji je tip oblaka u tom hladnijem delu godine, oni pokrivaju velike površine i te kiše umeju dugo da padaju, danima i na velikoj površini. U to doba godine, verovatnoća da će pasti kiša bude i po 90 procenata.

A da se vratimo na početak ove teme - da li 30 odsto šanse za kišu znači da je 30 odsto šanse da će pasti kiša, Sovilj odgovara: "Veća je šansa da će biti suvo, ali postoji rizik da ce pasti".

Bonus video:

01:36

STRMOGLAV PAD TEMPERATURE, OD PONEDELJKA SE OBUCITE TOPLIJE! Meteorolog otkrio veliku promenu vremena koja nas čeka od SUTRA

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.