NOVE IZMENE U OVOJ ŠKOLSKOJ GODINI: Jedinica iz vladanja više ne znači da đak pada godinu, evo šta se dešava
Škola, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

prava deteta

NOVE IZMENE U OVOJ ŠKOLSKOJ GODINI: Jedinica iz vladanja više ne znači da đak pada godinu, evo šta se dešava

Ova ocena ulaziće u prosek, ali jedinica iz vladanja na kraju godine neće značiti i da je taj đak - pao godinu

Objavljeno:

Pored uobičajenih obaveza koje podrazumeva polazak u školu, nova školska godina, koja počinje danas u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, doneće i jednu novinu - đaci koji krše disciplinu ili su nasilni prema vršnjacima i nastavnicima - imaće smanjenu ocenu iz vladanja. Za teže prestupe, kao što su tuča, udaranje, šamaranje... dobiće i pet dana suspenzije sa nastave.

Ova ocena ulaziće u prosek, ali jedinica iz vladanja na kraju godine neće značiti i da je taj đak - pao godinu.

I zbog toga nastavnici i prosvetni sindikati imaju zamerke na ovo zakonsko rešenje.

- Tražili smo da jedinica iz vladanja na kraju godine znači da je đak pao godinu, ili, ako mu je to treća zaključena jedinica da ide na popravni u avgustu - kaže nam Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. - Ministarstvo to nije prihvatilo pozivajući se na prava deteta. Problem je i to što, da bi se đaku smanjilo vladanje, škola mora ispoštovati niz procedura, moraju se sprovesti brojne aktivnosti koje podrazumevaju i mnogo papirologije. Prosvetne vlasti kao da ne shvataju da je cilj da se popravi nečije ponašanje.

Iako učenik neće izgubiti godinu zbog keca iz vladanja, smanjena ocena će, ipak, uticati na prosek. Tako da će učenik koji "juri" odličan uspeh, morati da, osim ocena iz nastavnih predmeta "uračuna" i ocenu iz vladanja. Takođe, đak koji ima sve petice, ali je mu je ponašanje slabije od znanja, neće moći da računa na prosek 5,0. Brojčanu ocenu iz vladanja imaće svi učenici od drugog razreda osnovne škole do kraja srednjeg obrazovanja.

Škola
foto: Printscreen/RTS

Takođe, deca koja naprave ozbiljan prekršaj koji podrazumeva fizički kontakt biće udaljena sa nastave minimum pet dana. Za to vreme, đak će obavljati društveno koristan rad, a da li će imati i neki vid nastave, individualnu ili onlajn nastavu - nije precizirano.

- Događalo da učenik načini neki prekršaj, škola pokrene disciplinski postupak, a onda se on upiše u drugu ustanovu bez ikakavih posledica. Kazna od najmanje pet dana suspenzije to će sprečiti, jer dete neće moći da se ispiše i ostane bez neke opomene - pojašnjava Marjanović.

Međutim, neki stručnjaci tvrde da ni ova mera neće imati efekta, jer nemirni đaci će pomisliti - "super, ne idem u školu pet dana". Ovakva mera bi, kažu, možda imala smisla ako bi, kao u Americi, podrazumevala da se detetu sa problematičnim ponašanjem prilikom udaljavanja sa nastave otvori dosije. Ali, Srbija je daleko od toga.

Inače, ove kazne primenjivaće se nakon što Skupština Srbije usvoji set prosvetnih zakona kojima su predviđene mere za smanjenje nasilja u školama, a kako je najavila ministarka Slavica Đukić Dejanović, parlament će zakone usvojiti tokom jesenjeg zasedanja koje kreće početkom oktobra. Zakonske izmene počeće da se primenjuju odmah po usvajanju, a to znači da će već na kraju prvog polugodišta nastavnici imati mogućnost da u knjižicu upišu niže ocene iz vladanja.

Kada zažive, zakoni će, osim smanjenja vladanja i suspenzije učenika, omogućiti i pojačan vaspitni rad sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, ali i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja, a gde se ubrajaju: škole, MUP, centri za socijalni rad, lokalne zajednice...

Odeljenja

Izmene zakona predviđaju i smanjivanje broja učenika u odeljenju na maksimalno 28. Ali, ova odredba počeće da se primenjuje tek od naredne 2024/25. godine, jer je upis učenika za ovu školsku godinu završen.

Međutim, u ovim odredbama ima još dosta nejasnoća, a u sindikatima navode neke: nije definisano šta predviđa koncept društveno korisnog rada - da li je to školska biblioteka, školska kuhinjica, pomoć u dežurstvu dežurnom nastavniku... da li će đak koji je suspendovan pet dana imati nastavu i ako hoće, kako će se ona odvijati, da li će biti razlike u tretmanu nedisciplinovane dece mlađeg i starijeg uzrasta, ne mogu se tretirati mlađi osnovci, stariji osnovci i srednjoškolci isto...

00:28

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŠKOLSKA GODINA U SRBIJI: Psiholog Branka Tišma u Redakciji iznela 2 mogućnosti!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.