METEOROLOG RISTIĆ OTKRIO KADA ĆE PASTI PRVI SNEG U SRBIJI: Njegova PROGNOZA za SEPTEMBAR se mnogima neće DOPASTI
Jesen u Beogradu / ilustracija, Foto: Kurir TV/PRINTSCREEN/ILMETEO.IT

VREMENSKA PROGNOZA

METEOROLOG RISTIĆ OTKRIO KADA ĆE PASTI PRVI SNEG U SRBIJI: Njegova PROGNOZA za SEPTEMBAR se mnogima neće DOPASTI

Od srede, 6. septembra pa do kraja prve dekade septembra pretežno sunčano i toplije

Objavljeno: 17:28h

U avgustu ove godine imali smo smenu skoro svih godišnjih doba, od oktobarskih noći do vrelih julskih dana. Na samom početku imali smo nekoliko jačih oluja koje su pogodile našu zemlju i region. Nakon toga od 8. avgusta bilo je i par jesenjih dana, kada se minimalna temperatura u višim predelima spustala čak do 3°C, dok je maksimalna bila oko 25 stepeni, piše meteorolog Ivan Ristić.

Ubrzo je usledio i prijatniji period sa temperaturom oko letnjih 30 stepeni ili malo iznad tih vrednosti. Polovinom avgusta uticaj Afričkog anticiklona sve je više jačao, podizao temperaturu i izazvao novi toplotni talas. Živa u termometru u nekim gradovima u Srbiji dostigla je punih 39 stepeni. Taj toplotni talas se završio, nešto svežiji vazduh stigao je na Evropsko tlo i uz destabilizaciju atmosfere spustio temperaturu za nekoliko stepeni. Iako je još uvek toplo i sparno, znatno se lakše diše ovih dana.

- Iako prema meteorološkim kriterijumima kraj avgusta znači i kraj leta, neće zaista biti tako. Već u prva tri septembarska dana očekujemo pretežno vedro vreme, dosta sunčanih intervala i bez padavina. Vetar će biti slab, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura biće u intervalu od 13°C do 19°C, najviša dnevna u petak od 26°C do 29°C, za dane vikenda od 28°C do 32°C - stoji u prognozi.

U ponedeljak, 4. septembra prolazno naoblačenje će doneti kišu i osveženje, ali neće biti jakih oluja i obilnijih pljuskova. Minimalna temperatura od 15°C do 19°C, tokom dana od 24°C do 27°C. Vetar će biti u skretanju na pojačan severozapadni, jak u Vojvodini i na istoku zemlje.

vreme
foto: Printscreen/Weather2

- U utorak, 5. septembra očekujemo više sunčanih intervala. Duvaće severni i severozapadni vetar, pojačanim intenzitetom na istoku zemlje. Minimalna temperatura od 12°C do 16°C, maksimalna od 25°C do 29°C - najavljuje Ristić.

Od srede, 6. septembra pa do kraja prve dekade septembra pretežno sunčano i toplije. Temperatura će biti u postepenom porastu i krajem sledeće nedelje minimalna će se kretati od 14°C do 19°C, maksimalna od 28°C do 32°C.

U drugoj dekadi septembra smena sunca i oblaka koji mogu doneti pljuskove kiše, temperatura u postepenom manjem padu i biće malo iznad normale za drugu dekadu septembra, jutarnja od 12°C do 16°C a najviša dnevna od 25°C do 29°C.

vreme
foto: Printscreen/Weather2

- Ove godine leto to jest letnje temperature u većem delu Evrope potrajaće do kraja kalendarskog leta i početka jeseni, koja ove godine dolazi 23. septembra. Polarni vorteks se polako formira iznad Artika ali je još uvek slab usled čega lakše može doći do spuštanja artičkog vazduha na jug. U drugoj polovini septembra očekuje se i prvi priliv tog hladnog artičkog vazduha u severnu Evropu i Rusiju što će u tim zemljama istovremeno označiti kraj leta i početak jeseni. Sa kalendarskim dolaskom jeseni u našoj zemlji doći će takodje do prodora hladnog vazduha iz severne i srednje Evrope kod nas koji će usloviti naoblačenje, kišu pojačan severozapadni vetar i osetniji pad temperature - piše meteorolog.

- Nulta izoterma biće na 2000 m nadmorske visine tako da se provejavanje prvog snega može očekivati na Kopaoniku. Jutarnja temperatura posle razvedravanja biće između 5°C i 10°C, a najviša dnevna temperatura u ovom periodu kretaće se od 15°C do 20°C, što će biti ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Dakle u trećoj dekadi septembra prelazimo na slojevito oblačenje i topliju garderobu - zaključuje Ristić.

Bonus video:

01:36

STRMOGLAV PAD TEMPERATURE, OD PONEDELJKA SE OBUCITE TOPLIJE! Meteorolog otkrio veliku promenu vremena koja nas čeka od SUTRA

(Espreso /Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.