BORI SE VEĆ 9 GODINA I PRAVO JE ČUDO ŠTO JE ŽIVA: Zoki smo hitno potrebni, pokvaren je aparat koji je DRŽI U ŽIVOTU
Zorica Dragojlović, Foto: Privatna arhiva

hitno!

BORI SE VEĆ 9 GODINA I PRAVO JE ČUDO ŠTO JE ŽIVA: Zoki smo hitno potrebni, pokvaren je aparat koji je DRŽI U ŽIVOTU

Ova bolest je veoma agresivna i jedna prehlada može biti fatalna za nju

Objavljeno:

Zoka je jedna od najteže obolelih u Srbiji, 24 sata dnevno diše preko respiratora. Ona u potpunosti zavisi od majke, hrani se preko pega, ne sedi i ne pomera se. Ona ne može da živi, a novca na računu je sve manje. I ovo je samo deo surove svakodnevnice protiv koje se bore mala Zorica i njena majka Ljiljana.

Život ih nije mazio, ali izgleda da je njihova ljubav jedna prema drugoj i prema životu jača od svega. Ovo je jedna od onih priča zbog kojih se krv zaledi i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zorici Dragojlović (9) je u četvrtom mesecu života uspostavljena dijagnoza – spinalna mišićna atrofija tip 1. Ova bolest je veoma agresivna i jedna prehlada može biti fatalna za nju. Zorica diše i živi zahvaljujući aparatu na koji je priključena 24 sata dnevno.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

Zoka živi sama sa majkom i to samo uz tuđu negu i pomoć koja iznosi 35.000 dinara. Ona je pametna devojčica, mentalno je očuvana, sutra kreće u treći razred i želi da napreduje. Učiteljica dolazi da joj predaje u kućnim uslovima. Čak je i kratke reči progovorila uz pomoć logopeda.

Lekari su digli ruke od nje nakon saznanja dijagnoze, nema uslova za bilo kakvo lečenje u državnim klinikama. Najžalosnije je što ja i dalje prosim, ovo mora da se reši na državnom nivou, nevidljive smo u potpunosti. Probila je sve barijere, napreduje i želi da živi. Ona je najstarije dete sa ovom dijagnozu u Srbiji i regionu, pravo je čudo što je i dalje živa rekla je majka Ljiljana za portal Espreso.

Njih dve odbijaju da se predaju iako troškovi života prelaze budžet kojim raspolažu, Ljiljani je najvažnije da je Zoka živa.

Samo medicinski potrošni materijal u koji spadaju kateter, gaze, špricevi, pelene sa suplementima, mene na mesečnom nivou koštaju preko 100.000 dinara. Pored toga, tu je i fizikalna terapija koju privatno plaćam da ne bi došlo do pogoršanja stanja, oslabile bi joj kosti, bila bi lomljiva na dodir. Ja sam samohrana majka koja nema nikoga. Prognoze lekara nisu bile dobre, nisu verovali da će joj spinraza pomoći, napreduje i najbitnije je da živa.

Da nevolja bude veća, pokvaren je i aparat za disanje od kog Zorici život znači.

Pre mesec dana smo radili servis preko Fonda, ali je pre par danas dete u parkiću prosulo vodu preko aparata i on je prestao sa radom. Firma koja će raditi servis našeg aparata dala nam je zamenski, ali za popravku moramo da skupimo 250.000 dinara jer Fond ovog puta ne pokriva servis. Donacije idu jako loše, zato molim sve humane ljude nam pomognu koliko mogu, nama svaki dinar znači, rekla je Ljiljana.

Pomozimo Zorici!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 84 i pošaljimo SMS na 2407

Uplatom na dinarski račun: 160-487162-89

Zorica Dragojlović
foto: Printscreen/Humanost bez granica
00:20

ESPRESO: Pomoć za malog Novaka Ćuruviju

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.