"UDAR GROMA MOŽE SADRŽATI NEKOLIKO STOTINA HILJADA AMPERA SNAGE": Fizičar objasnio zašto dolazi do ovakvog udara
Grom, Foto: Zorana Jevtić

do detalja

"UDAR GROMA MOŽE SADRŽATI NEKOLIKO STOTINA HILJADA AMPERA SNAGE": Fizičar objasnio zašto dolazi do ovakvog udara

Najopasnije je biti napolju na nekim uzvišenim mestima

Objavljeno:

Grom je jedna sasvim prirodna pojava koja se dešava zbog razlike u potencijalu između oblaka i zemlje, rekao je za PINK, fizičar i inženjer istraživač Goran Marjanović.

- Različite vrednosti potencijala dovode do toga. Zemlja je uglavnom neutralna, ali je zapravo spoljašnjost negativna, dok je unutrašnjost pozitivno naelektrisana. I Sunce svojom aktivnošću emituje svetlost i toplotu, ali i mnogo naelektrisanih čestica koje mi nazivamo sunčev vetar, koje takođe dolaze do zemlje i naelektrišu oblake - rekao je Marjanović.

Kako kaže, kada se javi razlika potencijala ona uzrokuje da u jednom momentu mora da dođe do električnog pražnjenja.

Goran Marjanović
foto: Printscreen/Pink

- Uglavnom imamo više udara na istom mestu, što mi vidimo kao jedan. On se sam po sebi sastoji od nekoliko segmenata - rekao je Marjanović.

On je rekao da udar može sadržati ponekad i nekoliko stotina hiljada ampera snage. Dodaje da mi to čujemo kao grmljavinu zbog naglog porasta pritiska temperature.

- To je ogromno pražnjenje i ogromne količine energije. Opasna je po život čoveka, najopasnija su najviša mesta, kao i drveće - rekao je Marjanović.

Superćelijska oluja, Grom
foto: Zorana Jevtić

Najopasnije je biti napolju na nekim uzvišenim mestima, čovek treba da čučne i odbaci sve predmete od sebe, kao što su vile, kose i tako dalje. Dodaje da ako je blizu automobil, najbolje je ući u njega, ali kako kaže, unutar automobila ne treba dirati predmete koji imaju veze sa školjkom automobila.

- A kada je ponašanje u kući u pitanju, najbolje je isključiti sve uređaje. Dešava se da udar groma u takve uređaje napravi veći napon i oni često pregorevaju - rekao je Marjanović.

01:05

Veliko nevreme u okolini Svilajnca

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.