SUTRA OBAVEZNO URADITE JEDNU STVAR: Verovanje za VELIKOG ISCELITELJA kaže ćete tako OTERATI DUŠMANE
Sveće / ilustracija, Foto: Tamara Trajković

Patrokle sveti

SUTRA OBAVEZNO URADITE JEDNU STVAR: Verovanje za VELIKOG ISCELITELJA kaže ćete tako OTERATI DUŠMANE

Primer hrišćanskog života

Objavljeno: 19:20h

Građanin je grada Trikasina, sadašnjeg Trua u Galiji. Bio je naslednik velikog imanja svojih roditelja, pa je kao pravi hrišćanin od toga činio milostinju bednima, a sam živeo podvižnički, uzimajući hranu samo jednom dnevno, i to po zalasku sunca.

Zbog svetosti života Gospod mu dade moć isceljenja, zbog čega je kao čudotvorni iscelitelj bi svuda poznat. Car Avrelijan došavši u Galiju, naredi da mu dovedu Patrokla.

Patrokle sveti javi pred carem veru svoju u Hrista, i ne utaji ništa.

- Ako želiš, care, nešto od mojih blaga, daću ti, jer te vidim uboga - reče sveti Patrokle caru.

Na to njemu car:

- Kako ti nazivaš ubogim mene, cara, koji imam bezbrojna blaga?

Crkva
foto: Tamara Trajković

Reče Patrokle sveti:

- Imaš samo zemaljska, prolazna blaga, ali si ubog, jer ni samoga sebe nemaš, niti vere Hristove u srcu.

Zbog toga bi osuđen na smrt i predat vojnicima, da ga vode u neko blato kraj reke i tu poseku, a telo mu ostave u blatu.

No svetac se molio Bogu, da mu ne ostane telo u tome blatu i po Božjoj sili on najedanput posta nevidljiv za vojnike i prenet na drugu stranu reke. Posle dugog traženja vojnici ga nađu i poseku na jednom suvom mestu. Dva prosjaka, kojima je Patrokle često davao milostinju, naiđu tim putem, poznadu telo svoga dobrotvora, i česno ga sahrane.

Život Svetog mučenika Patrokla uzima se za primer skromnosti i podvižništva, od Boga nagrađenog. Način na koji je nadvisio pohlepne i tašte, a koji ne vide bogatstvo u nematerijalnom dobru, pokazuje svevidost Gospoda.

Nadajući se Božjoj milosti kakvu je u borbi s dušmanima dobio Sveti Pratroklo, vernici izgovaraju sledeće reči:

Patrokle se pred carem ispravi, Hrista Boga bez straha proslavi; Car ga pita, a Patrokle veli: - Bogat treba ništem da udeli, Ja sam bogat, a ti, care, ništi, Imam blaga, samo ti poišti. - - Zar ja ništi što carujem svetom, A ti bogat s tom verom prokletom? - Ja sam bogat, Patrokle povtori, Moje blago u ognju ne gori, Moje blago od veka do veka, Moje blago na nebu me čeka. - Kakvo blago! u mojoj si ruci! Car uzviknu. Predaću te muci. - - Predaj, care, Patrokle odvrati, Muke moje Bog će da mi plati. Muči telo, telo je za muke, Duh predajem Gospodu u ruke. Slobodan je duh u hrišćanina Ka' u svakog Hristovog vojina; Mene čeka slava i pobeda Tebe, care, sramota i beda. Hitno muke gomilaj na mene Da mi, care, venac ne uvene.

Bonus video:

01:17

Da bi se odvojili od Srba Hrvati osnivaju svoju pravoslavnu crkvu?

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.