OVO SU NAJPOZNATIJI SRPSKI MASONI: Među njima su poznati vladari, pisci, političari! (FOTO)
Foto: Wikimedia Commons

da li ste znali?

OVO SU NAJPOZNATIJI SRPSKI MASONI: Među njima su poznati vladari, pisci, političari! (FOTO)

Prvi tragovi o formiranju slobodnih zidarskih loža potiču iz memoara pisaca s kraja 18. veka
Objavljeno: 23:04h

Vuk Stefanović Karadžić

foto: Zorana Jevtić

Jedan od najpoznatijih Srba, reformator srpskog jezika i tvorac prvog rečnika na našem jeziku, jedan je od mnogih na ovom spisku. Njegovim reformama u srpski jezik uveden je fonetski pravopis, a srpski jezik potisnuo je slavenosrpski. Učestvovao je u Prvom srpskom ustanku.

Dositej Obradović

foto: FoNet/Nenad Orević

Bio je srpski filozof i prosvetitelj. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo da putuje po Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma. Bio je prvi popečitelj (ministar) prosvete u Sovjetu i tvorac svečane pesme "Vostani Serbije". najpoznatije delo mu je "Život i priključenije."

Petar II Petrović Njegoš

foto: Wikipedia/Materialscientist

Bio je vladar Crne Gore, jedan od najvećih srpskih i crnogorskih pesnika i još jedan na spisku masona. Objedinio je svetovnu i versku vlast i postavio temelje moderne crnogorske države. Njegovo najpoznatije delo je "Gorski vijenac."

Knez Mihailo Obrenović

foto: Wikipedia

Istoričari Slobodnog zidarstva, uvrstili su Mihaila Obrenovića na ovu listu, jer su ga smatrali slobodnim zidarom. On je tokokm izgnanstva imao kontakte i održavao veze sa uticajnim masonima, a tome u prilog govori podatak da je stvaranje prvih srpskih loža bilo pod direktnim uticajem italijanskih masona.

Kralj Petar I Karađorđević

foto: News1

Još jedan od velikana srpske istorije koga možemo videti na sajtu velike masonske lože Srbije je i kralj Petar. Bio je vrhovni komandant srpske vojske u balkanskim ratovima,a zbog starosti je 24. juna 1914. kraljevska ovlašćenja preneo na prestolonaslednika Aleksandra, koji je takođe na spisku masona. u srpskom narodu ostao je poznat kao Petar Oslobodilac.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.