DOKTORKA UPOZORAVA, EVO KADA ĆE POLEN ABROZIJE IMATI PREKOGRANIČNE VREDNOSTI: Ovi delovi Srbije su NAJUGROŽENIJI
Alergija na ambroziju, Foto: Tamara Trajković, Zorana Jevtić

PAZITE SE

DOKTORKA UPOZORAVA, EVO KADA ĆE POLEN ABROZIJE IMATI PREKOGRANIČNE VREDNOSTI: Ovi delovi Srbije su NAJUGROŽENIJI

Cvetanje ambrozije je već uveliko počelo, a evo kada će dostići punu vredost i i koje su tačke u Srbiji najugroženije

Objavljeno:

Cvetanje ambrozije je uveliko počelo, a Mirjana Mitrović iz Agencija za zaštitu životne sredine otkriva za Telegraf.rs kada će cvetanje dostići svoju punu vrednost i koje tačke Srbije su najugroženije.

Oni koji muče muku sa alergijama i ove godine imaju velike poteškoće da se izbore sa cvetanjem polena koji izaziva razne simptome koji otežavaju svakodnevicu, a naša sagovornica Mirjana Mitrović rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine, kaže da se cvetanje ambrozije u Srbiji prati od 2002. godine.

- Po samoj biologiji biljke ona ulazi u fazu punog cvetanja i s obzirom na to da mi merimo od 2002. godine, iskustvo nam kaže da negde tamo 25. avgusta ona može da dostigne neke svoje velike vrednosti, pa sve do polovine septembra. Više godina je bilo da smo imali od 25. avgusta do 5. septembra najveće dnevne vrednosti, a ako kažemo da je neka granična vrednost 30 polenovih zrna po metru kubnog vazduha ona je dostizala i preko 900. To je onda jasno koliko je to velika koncentracija - kaže dr Mitrović za Telegraf.rs.

Ona kaže da smo poslednjih godina dopustili da se biljka jako raširi i da smo početkom dvehiljaditih godina beležili najveće dnevne vrednosti oko 200 polenovih zrna po metru kubnom. A, iako je najveća koncentracija ove biljke bila u Vojvodini, ona se postepeno širila, te su i gradovi centralne Srbije postali jednako ugroženi.

- Govorili smo da su najviše ugroženi gradovi Vojvodine koji i jesu u ovom trenutku, ali merenja pokazuju da se ova biljka raširila iz Vojvodine prema području Valjeva i centralne Srbije. Nešto manje vrednosti su na jugu, tu mislim na Novi Pazar i Vranje, što ne znači ako ne bude bilo akcija da se neće biljka raširiti - kaže ona.

alergija, Polen
foto: Tamara Trajković

Napominje da opasnost za Beograd predstavlja takozvani "prsten oko Beograda", a njega čine prigradske opštine: Mladenovac, Surčin, Obrenovac... na kojima ima dosta poljoprivrednih površina.

- Kada se završi setva pšenice, te površine, ti hektari ukoliko nisu dobro obrađeni, bilo da se radi agrotehnički, bilo hemijski, bilo košenje, to postaju najveći izvori polena. Tu se ambrozija najgušćem zasadu dobro adaprirala i pošto polen leti i do sto kilometara od mesta izvora naravno da su te površine nešto što nas ugrožava. Dosta sugrađana se javlja iz Surčina, Ledina, iza blokova 45,61 i 62 to je onaj kraj - obod Novog Beograda gde nije ustanovljeno vlasništvo, bilo da je građevinsko, bilo da je privatno, gde prijavljuju velike površine i tu bi morala lokalna samouprava da reaguje. Imamo još nekih par dana da se to izvrši. U momentu kada ambrozija uđe u punu fazu cvetanja to je kontraproduktivna mera zato što se tada potpomaže uznemiravanjem biljke, košenjem, mlaćenjem, da se taj polen još više rasprši i još više digne u vazduh - objašnjava.

Ambrozija
foto: RINA

Doktorka Mitrović upozorava građane koji su alergični da već uveliko moraju da budu na terapiji sa svojim lekarima. Ona kaže da u periodima kada je beležena vrednost od 900 polenovih zrna po metru kubnom vazduha simptomi su se javljali i osobama koje nemaju problema sa alergijama.

- Ambrozija je već u fazi cvetanja, ali neke prekogranične vrednosti možemo očekivati već od iduće nedelje.

Bonus video:

04:13

ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT! Šundić Vardić: Za vreme polenskih alergija, POVEĆAN JE BROJ SAMOUBISTAVA

(Espreso/ Telegraf/ Natalija Soraić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.