"OSEĆALA SAM SE KAO NA STOČNOJ PIJACI": Iskustva žena iz Srbije na ginekologiji - BOL, APATIJA, OSUĐIVANJE...
Ginekološki pregled, Foto: Sergiy Tryapitsyn Panthermedia Profimedia

iskustvo žena u srbiji

"OSEĆALA SAM SE KAO NA STOČNOJ PIJACI": Iskustva žena iz Srbije na ginekologiji - BOL, APATIJA, OSUĐIVANJE...

Devet žena podelilo je svoje najgore iskustvo posete ginekologiji sa nama

Objavljeno: 13:04h
Verica Arsić

Zdravlje žena u Srbiji treba da bude sistemski važno pitanje, ali se često stavlja samo na teret žena i ističe se njihova odgovornost prema sopstvenom telu. Dok stomatologe, pulmologe, otorinolaringologe žene posećuju onda kada im je zdravlje poljuljano, jedna grana medicine zahteva preventivno odlaženje, dakle i kada je žena zdrava. Naravno, u pitanju je ginekologija.

Upravo, odlazak kod ginekologa/ginekološkinje deklariše se isključivo kao odgovornost žena: MORATE, BUDITE ODGOVORNE, BRINITE O SEBI, viču institucije, a bogami i druge žene.

Naravno, o zdravlju treba misliti, te posete ginekolozima jesu važne zbog ranog otkrivanja potencijalnih bolesti. Na društvenim mrežama postoje tutorijali o "samopregledu" te žene mogu i samostalno da izvrše pregled dojki. No, sigurnost u zdravlje ostaje u domenu stručnih pregleda.

Edukacija žena o potrebi pregleda izostaje iz sistema, ali to nije jedini problem. Edukacija ginekološkinja i ginekologa o načinu pristupanja ženskom telu i načinu razgovaranja sa pacijentkinjama i medicinski ispravnog tretiranja žena takođe izostaje i to je veći propust.

Loše ophođenje ginekologa i ginekološkinja prema pacijetkinjama jeste reprodukcija ideologije sistema jednog društva, ali je ujedno i recikliranje tih postulata te žene dodatno udaljava od sopstvenog tela.

Grubost, komentarisanje "moralnosti" i "čednosti", mistifikacija i osuđivanje abortusa, plašenje posledicama, tretiranje žene kao krvnika čovečansta, eksploatacija ženskog zdravlja i zarađivanje na strahu, apatija - samo su deo diskursa koji možemo da primetimo u ginekološkim ordinacijama.

Nekoliko hrabrih žena, koje su odlučile da ostanu anonimne, poverilo mi se o najgorim iskustvima koje su imale na pregledima na koje MORAJU DA IDU DA BI BILE ODGOVORNE.

  • Žena 1

"Odavno mi je poznato da naši lekari specijalisti osim što rade u državnim bolnicama drže i svoje privatne klinike u kojima i rade, ali me je iznandilo da tako transparento pacijente "navlače" da ih tamo pregledaju. To mi se upravo desilo sa ginekološkinjom u Studentskoj poliklinici kada sam joj prilikom rutinske kontrole odnela nalaze briseva koje sam radila u privatnoj klinici koja mi je bila najbliža. Prilikom kontrole, doktorka rezultate nije mogla da prihvati "jer su nejasni" te me je uputila da ih opet uradim u njenoj klinici.

Vođena mišlju da je ona možda protumačila u rezultatima da nešto nije u redu, prihvatila sam da ipak uradim nalaze opet i to u njenoj klinici. Srećom sve je bilo u redu, ali platila sam više nego što je trebalo."

  • Žena 2

"Prvi ginekološki pregled koji sam imala prošao je vrlo traumatično jer su pored ginekološkinje u ordinaciji bili i učenici srednje škole - dva momka i dve devojke. Tada sam bila maloletna, u strahu od nepoznatog, a ginekološkinja nije želela da stekne moje poverenje, niti da mi objasni ko su ti ljudi, već sam kasnije shvatila da su na praksi. Pored prisutnosti većeg broja ljudi, imala sam još jednu neprijatnost - umesto maksimalnih 15 minuta, ja sam ostala na stolu pola sata dok je doktorka čavrljala sa učenicima.

Na kraju me je pitala koliko imam godina i zaključila po mom odgovoru da starosno odgovaram momku koji je tada bio na praksi i koji je gledao u moje telo. Da, osetila sam se zlostavljano."

  • Žena 3

"Najgori ginekološki pregled koji sam doživela dogodio se pre nekoliko godina kada sam, kako mi je tada doktorka rekla, dobila menstruaciju na stolu, što se kasnije ispostavilo da nije tačno, već je ona odbila da nastavi pregled a to je svalila na "menstruaciju". No, to nije najgore.

Misleći da imam menstruaciju upitala sam je da mi kaže gde je toalet u kome mogu da stavim uložak, da bi mi ginekološkinja odbrusila da ona "nije spremačica ovde i da treba nekome drugom da se obratim" te se vratila svom poslu oko dokumentacije. Očekivala sam kašičicu empatije, ali ni to nisam dobila."

Menstrualna čašica
Menstrualna čašicafoto: EPA-EFE/JAGADEESH NV
  • Žena 4

"Posle mnogo neprijatnih pregleda koje sam imala kod ginekološkinje koja je tada radila na Studentskoj poliklinici jedna rečenica je presudila da više ne odlazim u državne institucije. Zamolila sam ginekološkinju da mi zakaže preled dojki, a ona mi je rekla "da ja nemam istoriju karcinoma dojki u porodici, te nema potrebe da joj oduzimam vreme". Kad sam došla kući, plakala sam, ali odlučno izbegavam tu ginekološkinju i negativno ocenjujem njenu privatnu kliniku na Google-u. Da, radi i privatno."

  • Žena 5

"U jednoj privatnoj klinici ginekološkinja je shvatila da je spekulum koji je htela da koristi na meni preveliki za moje telo, te je pozvala sestru da donese novi. Medicinska sestra ušla je u ordinaciju i donela novi spekulum, a doktorka joj je rekla da pogleda "kako sam mala". Posramljena medicinska sestra "bacila je pogled" i izašla, a ja sam dobila nežnu pljesku po butinama zbog izgleda moje vagine u smislu "svaka čast". Potom mi je na pregledu dojki rekla da ću biti "odlična dojilja". Delovalo mi je kao da sam na proceni kvaliteta na nekoj stočnoj pijaci."

  • Žena 6

"Bilo je manje prijatnih ginekoloških pregleda. Ali izdvojiću dva izuzetno neprijatna...Nakon sto sam prekinula svoju trudnoću dobila sam osudu od ginekološkinje, iako uvek pazim na zaštitu, te odgovornost nije morala da bude samo moja. Imala je izjave zbog kojih sam izašla uplakana iz ordinacije.

Sledeći slučaj išao ovako: pripremila sam se za ginekološki pregled i legla, ginekološkinja je stavila spekulum, posle par sekundi sestra u ordinaciji je pozvala i ona je izašla, ostavljajući na 10 minuta spekulum u meni, prozor pored mene je bio otvoren i bilo je hladno."

  • Žena 7

"Uglavnom je svaki moj odlazak kod ginekologa bio prijatan i na mestu. Godinama idem kod istog doktora koji je stvarno pristojan i spreman da sasluša i pomogne šta god da treba, ali jednom se desila neprijatna situacija koja je meni ostala u sećanju i dan danas.

Naime, imala sam zakazan pregled u 9 sati, ali pošto je bila velika gužva i to su uglavnom čekale trudnice koje sam propustila da odu ispred mene, pa se red zakazivanja naravno nije poštovao. Mada to i nije strašno u odnosu na ono što je usledilo. Doktor je bio vidno nervozan, žurio je, izlazio iz ordinacije više puta, pa se vraćao. Kada je došao moj red, ušla sam i spremila se za pregled. U brzini da završi sve što pre, ginekolog je meni tokom pregleda zakačio jajnik metalnom spekulom što je mene jako zabolelo gde sam se ja cimnula, ali na to on uopšte nije obratio pažnju i nastavio je normalno sa pregledom. Meni je bilo neprijatno da se žalim i kukam pa sam samo istrpela i sačekala da se sve to završi i da krenem kući. Ta, nazovimo je, povreda je meni nanosila bol i narednih par dana. I dan danas mi je mučno kad se setim tog događaja. Od tada definitivno imam strah kada odlazim na ginekološke preglede."

  • Žena 8

"Imala sam strašne bolove, te sam otišla kod ginekologa. Prvo su komentarisali da je bol nastao zbog moje anksioznosti, a onda su me tek pregledali. Bilo je više ljudi u ordinaciji, doktori su ćaskali dok su me pregledali. Od užasnog bola počela sam da plačem, a empatiju je pokazala samo jedna medicinska sestra koja mi je pritom saopštila da idem na operaciju ciste. Da, doktori su nonšalantno izvršili pregled i krenuli u salu za operaciju ostavljajući mene na stolu, a medicinsku sestru da me obavesti o lošem. Na kraju, operacija nije bila dovoljno uspešna, a ja posle toga nisam otišla tri godine kod ginekologa. Trauma je prevelika."

  • Žena 9

"Ranije sam mislila da je do mene, da sam previše osetljiva, da su moja očekivanja bila po sredi dok nisam čula od svojih prijateljica da su imale slična ili još lošija iskustva, i da nijednoj odlazak kod ginekologa zapravo nije prijatan.

Svakako, taj pregled nije najdraža stvar ženskoj osobi ali ne bi trebalo ni da bude toliko neprijatno, ili bolno, ili čak kao što se meni desilo traumatično iskustvo zbog kog sam ozbiljno počela da eskiviram dalju postetu lekaru.

Naime, imala sam dugogodišnji problem oko jajnika te samim tim i oko plodnosti pa sam se obratila privatnom lekaru, kako bih započela lečenje i jednog dana se ostvarila kao majka. Na prvu, ta doktorka je kasnila u ordinaciju oko 10 minuta jer je, pobogu, prvo bila u državnoj bolnici, svom primarnom radnom mestu.. Ali rekoh, okej, možda je 'toliko dobra' pa se žene otimaju oko nje, kao, ne stignu sve da zakažu u bolnici itd... Međutim, posle nekoliko minuta je postalo vrlo frustrirajuće. Nije me posebno saslušala, prionula je tako rutinski na pregled kao da sam neka životinja na traci u kakvoj farmi. Bilo je užasno bolno i ona je to videla na šta mi je rekla: "Ma da, seks možeš da izdržiš a ovo te boli?" Samo sam čekala da se završi tih par sekundi koje su mi delovale kao sati u tom trenutku. Nakon pregleda uopšte nisam bila svesna šta mi tačno govori, sem jedne odvratne slike i njenog lošeg pristupa i načina na koji mi je objašnjavala da će mi raditi keritažu, da se to na živo uzima deo materice, kako će zavući neku spravu i secnuti... To stvarno nisam želela da čujem, pogotovo već uznemirena od pregleda. Bukvalno sam odklimala glavom i jedva čekala sa izađem iz ordinacije.

Nekoliko dana posle pregleda sam krvarila ali mi nije palo na pamet da odem kod nekog još za mišljenje jer se plašim da ću naići na hladnoću, nestručnost i istu agoniju kao sa ovom doktorom, na nekog ko je već odradio prvi posao i došao umoran, istrošen i bez trunke ljudskosti samo da bi zaradio. I dalje imam isti problem, nisam ga rešila, u ozbiljnom sam strahu i neprijatnosti od potencijalnih grubih ginekologa i apatičnosti."

Ginekologija
Ginekologijafoto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada se sledeći put nađete pozvanim da govorite o odgovornosti žene - da treba da ide kod ginekologa/ginekološkinje - zapitajte se kakvo je njihovo iskustvo ili iskustvo žena u njihovom okruženju. Ne, ne zapitajte se vi, pitajte njih!

Edukacija žena o važnosti godišnjeg pregleda je potrebna, no potrebnija je edukacija ginekološkinja i ginekologa o praksi (i fizičkoj i govornoj) koju treba da primenjuju tokom pregleda - o tome da žena nije samo (buduća) majka, da žena nije prodajni objekat, da oseća bol, da "NE MORA" već "TREBA ZBOG SEBE, NE DRUGIH" i da nije prostor za dodatno sticanje kapitala pojedinaca.

Bonus video:

00:52

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Prošle godine ubijeno je 44 žena - evo šta treba da se dogodi da se to više ne događa!

(Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.