NAJNOVIJA DUGOROČNA PROGNOZA METEOROLOGA ČUBRILA: Evo do kad možete uživati U LETU i kad stiže PRAVA JESEN
Vremenska prognoza Marka Čubrilss, Foto: Printcsreen / Facebook / Marko Čubrilo, Emilija Jovanović, Beta / Dragan Gojić

spremite se

NAJNOVIJA DUGOROČNA PROGNOZA METEOROLOGA ČUBRILA: Evo do kad možete uživati U LETU i kad stiže PRAVA JESEN

Čubrilo objašnjava da će septembar 2023. godine biti drugačiji od septembra 2022.

Objavljeno:

Prema dugoročnim vremenskim izgledima i prognozama, kraj avgusta će doneti kratko osveženje i česte grmljavinske pljuskove, a zatim ćemo u septembar ući uz sunčano i toplo vreme.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže u najnovijoj vremenskoj prognozi da je posle 25. avgusta izgledna promena vremena uz osveženje i česte grmljavinske pljuskove, ali da će snaga te promene pouzdanije moći da se proceni tek oko 21. avgusta.

Kiša u Beogradu
Kiša u Beogradufoto: Nenad Kostić

Toplo i sunčano u prvoj polovini septembra

- Septembar će doneti dosta toplog vremena i za razliku od prošlogodišnjeg, koji je doneo brzi kraj leta, ovaj mesec bi barem u prvoj polovini bio dosta topao, mada se velike vrućine više ne očekuju – kaže meteorolog Marko Čubrilo.

Čubrilo objašnjava da će septembar 2023. godine biti drugačiji od septembra 2022.

Prava jesen stiže posle 15.

- Prve dve sedmice septembra ove godine biće svežije nego što je sada, ali će sigurno biti još lepih dana, sunčanih i toplih. Imaćemo smenu kasnog leta sa ne jako visokim temperaturama, ali ne ni jako niskim. Druga polovina septembra donosi pravu jesen – kaže Čubrilo.

Jesen
Jesenfoto: Beta / Dragan Gojić

Čubrilo procenjuje da će pogotovo posle 18. septembra temperature početi da idu ka jesenjim vrednostima. Najniže noćne temperature će pasti ispod 10 stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne ispod 15 stepeni Celzijusa.

Toplo, kao da je leto

- Prve dve sedmice septembra će svakako biti drugačije u odnosu na prošli septembar koji je doneo rani početak svežeg vremena. Sada ćemo imati lepo vreme u prvoj polovini meseca. Mogu reći da će prve dve nedelje biti pristojne, jer u pitanju je pozna jesen i neće biti vrućina, ali će i dalje temperature dostizati i do oko 30 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

Lepih i sunčanih dana u septembru neće biti stalno, već će posle nekoliko toplih i osunčanih osvežiti, a zatim će opet biti malo toplije.

Lepo vreme i na Jadranskom moru u septembru

Ovakvi izgledi vremenskih prilika se odnose, manje-više, i na zemlje u okruženju, mada postoje regionalne razlike.

Jadran
Jadranfoto: Profimedia

Čubrilo kaže da će Jadranska obala imati još više sunca nego mi. Krajem avgusta se očekuje da na primorju bude jedno pogoršanje, a posle toga će prvih 10 do 15 dana septembra biti pogodni za letovanje na Jadranskom moru.

Voda se sporije zahteva od vazduha, a najtopliji deo leta na moru je kraj avgusta i u septembru.

Minimalno odstupanje od proseka

- Septembar pred nama imaće minimalno odstupanje. Biće topliji od proseka za 0,3 do 0,5 stepeni Celzijusa, a to je nešto što nama neće puno značiti. Ipak, uočavam da će u odnosu na prošli septembar biti sunčanija i toplija bar prva polovina meseca - kaže Čubrilo.

Bonus video:

01:39

IPAK STIŽU KIŠE?! Meteorolog Goran Mihajlović izneo dugoročnu vremensku prognozu: SEPTEMBAR ĆE BITI TOPLIJI OD PROSEKA

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.