SRBI NA CRNOJ LISTI U HRVATSKOJ, VELIKE PARE UZELI NA PREVARE: Otkrivena šema po kojoj rade, DOBRO JE ISPLANIRANA
Foto: Vikipedija/ Karlobag

AU

SRBI NA CRNOJ LISTI U HRVATSKOJ, VELIKE PARE UZELI NA PREVARE: Otkrivena šema po kojoj rade, DOBRO JE ISPLANIRANA

Na stranici Crna lista iznajmljivača na Fejsbuku opisan je modus operandi lažnih iznajmljivača čija su sedišta uglavnom u inostranstvu

Objavljeno:

Na crnim listama turističkih iznajmljivača s područja Makarske rivijere našla su se lažna imena "vlasnika" apartmana koji goste namame da im uplate akontaciju za boravak koji ili ne postoji ili postoji, ali vlasnik nema veze s takvim rezervacijama.

Naime, gost preko interneta pronađe smeštaj za svoju porodicu i za sedam do 10 dana uplati kaparu s tim što mu lažni gazda šalje slike stana za koji se kasnije ispostavi da uopšte ne postoji. Neki smeštajni kapaciteti i prostori zaista postoje, ali je prevarant ukrao fotografije tuđih stanova, pa gost koji se satima vozi iz inostranstva do Makarske na kraju shvati da je prevaren jer pravi vlasnik uopšte nije dobio svoju rezervaciju.

Na stranici Crna lista iznajmljivača na Fejsbuku opisan je modus operandi lažnih iznajmljivača čija su sedišta uglavnom u inostranstvu i koji na poruke gostiju, odgovaraju na vrlo lošem hrvatskom jeziku pa osoba ima osećaj kao da komunicira s robotom.

Stoga, pre nego što izvršite bilo kakvu uplatu za boravak, važno je napomenuti da gosti prvo treba da kontaktiraju lokalno turističko udruženje kako bi proverili da li njihov domaćin zaista postoji. Kako je rečeno u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, Policijska stanica Makarska je tokom ove godine evidentirala pet ovakvih krivičnih dela - prevara protiv stranih državljana.

O snimljenim događajima obavešteno je Državno odvjetništvo, a u toku je kriminalističko istraživanje.

Građanima se savetuje da obrate pažnju na koje oglase i sajtove traže smeštaj i da provere da li postoje recenzije korisnika za određeni smeštaj. Takođe je potrebno da se uverite da je osoba koja iznajmljuje smeštaj zapravo osoba koja je za to odgovorna.

Zakupac treba da se potpiše punim imenom i prezimenom, a njegovi lični i agencijski podaci treba da budu na svim promotivnim materijalima, uključujući društvene mreže i veb stranicu preko koje se oglašava. Ukoliko su u mogućnosti, savetujemo građanima da pre uplate novca preko nadležnih institucija izvrše detaljnije provere kako bi se uverili da se određena imovina zaista izdaje i da je lice ili agencija koja oglašava izdavanje zaista ovlašćena za to.

Direktori turističkih zajednica potvrdili su da su prevare protiv gostiju koji rezervišu smeštaj za koji se kasnije utvrdi da je lažan, česte u svim mestima na Makarskoj rivijeri. Kako kaže Ante Jurišić, direktor Turističke zajednice (TZ) Baške Vode, ove vrste prevara nisu ništa novo.

"Znam za ovaj problem za koji sam čuo od nekoliko meštana. Pre desetak dana naši gosti su tražili da proverimo stanodavca prema broju ulice u kojoj su svi brojevi neparni, a rečeno im je da se smeštajni objekat nalazi na parnom broju. Na kraju se ispostavilo da stanodavac kojeg su tražili zapravo ne postoji u toj ulici, ali nismo sigurni da li je u pitanju prevara ili osoba koja nelegalno iznajmljuje stanove", tvrdi Jurišić.

Lažni iznajmljivači i stanovi nisu ništa novo za Ivu Mravičića, direktora TZ Tučepi, koji je rekao da je ovog leta tri puta zabeležio slučajeve prevare.

"Reč je o nepostojećem imenu i prezimenu u Tučepima ili licu kome se uplata mora izvršiti na žiro račun u Nemačkoj ili Srbiji. Srećom, gosti pre uplate akontacije zovu Turističku zajednicu i proveravaju da li je stan uknjižen", ističe Mravičić.

A TZ Makarska često zovu gosti koji žele da provere da li njihov stan uopšte postoji u gradu. Prema rečima Tonča Lalića iz TZ, prošle godine u Makarskoj je "operisala" Ukrajinka koja je sa ukradenim fotografijama uzimala novac za nepostojeće stanove. Isto se dogodilo i u Drveniku, pa je Duje Lozina, direktor TZ, bio žrtva prevaranta.

"Nedavno je jedna žena iz Srbije iznajmila smeštaj u Drveniku, ali je ukrala fotografiju mojih stanova. Prevaranti su uglavnom iz Srbije, ali sada, srećom, postoje crne liste, pa su gosti bolje informisani. Prošle godine su prevaranti opljačkali devet gostiju koji su plaćali boravak u udarnom terminu, a najgore je što su došli sa petoro dece, pa je nastao haos", naglašava Lozina.

Bonus video: OPREZ! Internet je prepun šema koje vrbuju ljude!

06:51

OPREZ! Internet je prepun šema koje vrbuju ljude!

(Espreso/Slobodna dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.