"KO NEMO POSMATRA, SAUČESNIK JE U NASILJU": Oglasio se vladika Grigorije posle stravičnnog ubistva u Gradačcu
Vladika Grigorije, Foto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

tužno

"KO NEMO POSMATRA, SAUČESNIK JE U NASILJU": Oglasio se vladika Grigorije posle stravičnnog ubistva u Gradačcu

Za korenite promene su, nažalost, potrebne godine i decenije

Objavljeno:

Stravično trostruko ubistvo dogodilo se u petak u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović ubio svoju vanbračnu suprugu, a potom, na uli i oca i sina na ulicama tog grada. Troje ljudi je ranio. Povodom tog događaja oglasio se i vladika Grigorije, koji je na svoj Instagram profil postavio fotografiju na kojoj piše "I Hrista je rodila žena".

- U kontekstu još jednog ubistva žene, koje se dogodilo u petak, trebalo bi, pre bilo čega drugog, da priznamo da mi živimo u društvu koje jeste dominantno muško, ne u smislu brojnosti ili stvarne superiornosti muškog pola, već u smislu njegovog nastojanja da upravlja i "ravna" sve prema sebi, pa između ostalog i ženski pol. Nije mi jednostavno ovo da priznam, ali su godine, životno iskustvo i profesija koju obavljam, naročito kroz ispovesti svoje pastve, učinili da stvari počinjem da sagledavam realnije - napisao je vladika

U takvom okruženju je ženama, kako je istakao, "vrlo teško da postoje, a da pritom u nekom segmentu svog života ne iskuse mušku agresiju, psihičku ili fizičku. I to ne mora nužno da bude u okrilju porodice".

- Mnogo je prećutanog nasilja oko nas. Verujem da bi mnogi, samo kada bi to sebi priznali iskreno, u svojim porodicama mogli da navedu neki oblik nasilja u poslednjih nekoliko generacija. Protiv nasilja se treba boriti na svim nivoima - od institucionalnog do porodičnog i ličnog, a nipošto nije zanemarljiva ni borba u ovim onlajn prostranstvima, zbog čega sve ovo i pišem. Za korenite promene su, nažalost, potrebne godine i decenije. Ali te promene se neće desiti same od sebe, tj. ako konstantno ne budemo ukazivali na problem i ako ga ne budemo rešavali. Pre svega - ako ne budemo branili i odbranili žrtve nasilja. Jer ko nemo posmatra, a ne pomogne žrtvi - saučesnik je u nasilju. Tačka - dodao je.

Vladika Grigorije je istakao da, za početak, treba da priznamo očiglednu činjenicu čije negiranje predstavlja koren problema - žene su svakodnevno žrtve nasilja.

- Među nasilnicima ima i onih koji sebe nazivaju hrišćanima i smatraju se pobožnima i vernicima. Njima bih imao da poručim sledeće: ako je neko rođen kao muškarac, on time ne ostvaruje nekakav ekskluzivitet u ovom svetu, jer su pred Bogom svi ravnopravni, bez obzira na pol. Ugledajte se na Hrista i na njegov odnos prema ženama, koji vrlo lako možemo iščitati iz jevanđelja. I ono najvažnije, ne zaboravite da je i Njega, Hrista, voljom Božijom, na ovaj svet donela upravo žena - zaključio je vladika.

05:50

PLANIRAO JE UBISTVO JER MU SE SVE TALOŽILO! Petričković o jezivom trosturkom ubici iz Gradačca: INICIJALNA KAPISLA JE PRORADILA

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.