SUTRA POČINJE NAJSTROŽIJI POST U GODINI: Ovoga se ne odrečemo samo nedeljom, ostalim danima je STROGO ZABRANJENO
Velika Gospojina, Foto: SPC

VERNICI

SUTRA POČINJE NAJSTROŽIJI POST U GODINI: Ovoga se ne odrečemo samo nedeljom, ostalim danima je STROGO ZABRANJENO

Veruje se da je posebno važan za žene i majke

Objavljeno:

Pravoslavni vernici 28. avgusta proslavljaju Uspenije Presvete Bogorodice, odnosno Veliku Gospojinu.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta.

Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.

Ovaj post je najkraći od četiri godišnja posta, traje dve nedelje, do 28. avgusta, ali je najstroži. Naime, sve vreme se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino.

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju (samo nedeljom je dozovoljeno ulje i vino), izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Crkva
foto: Tamara Trajković

Kada pričamo o postu, najčešće govorimo o hrani, ali post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačavanju molitava i činjenju dobrih dela. Vernici poste kako bi pročistili svoju dušu i pronašli smirenje, ali se oslobodili i loših navika koje negativno utiču na njihov život.

Cilj posta su unutrašnji mir i molitva, a kao nagradu vernici uzimaju pričešće za spasenje i čišćenje duše i tela, pišu Penzionisani.rs.

Post je posvećen Bogorodici, a veruje se da je posebno važan za žene i majke, njihov mir i radost i pričešće na praznik Velike Gospojine.

05:18

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE TROJERUČICE U VAZNESENJSKOJ CRKVI: Vernici širom Srbije dolaze da se poklone ikoni sa Hilandara

(Espreso/lo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.