ZA MANJE OD 24 SATA SRBIJU POGODILO 5 ZEMLJOTRESA: Seizmološkinja objašnjava da li će se ponavljati
Slavica Radovanović, Foto: Printscreen / RTS

potresi

ZA MANJE OD 24 SATA SRBIJU POGODILO 5 ZEMLJOTRESA: Seizmološkinja objašnjava da li će se ponavljati

Nakon ova dva zemljotresa, tlo Srbije nije mirovalo

Objavljeno:

Srbiju je za manje 24 sata pogodilo čak 5 zemljotresa, a najjači registrovan potres dogodio se sinoć u Baljevcu na Ibru, jačine 4 stepena po Rihterovoj skali, na dubini od 6 kilometara.

Prvi potres dogodio se oko 18 časova, a prema Rihterevoj skali ovaj potres ima energiju male nuklearne bombe, te ga većina građana oseti, a može doći i do manjih oštećenja.

Sledeći potres registrovan je u istom mestu, oko 20 sati, ali je bio čak duplo slabiji - 2.3 stepena po Rihteru, na dubini od 10 kilometara.

Nakon ova dva zemljotresa, tlo Srbije nije mirovalo, te je u toku noći i rano jutros došlo do još 3 potresa.

Prvi je registrovan u Kragujevcu, jačine 2.1 stepen po Rihteru, na dubini od samo 5 kilometara oko 5 časova ujutru. Potom, samo sat vremena kasnije, tresao se i Novi Pazar, jačinom 2.9 stepena po Rihteru, na dubini od 7 kilometara. Konačno, zemljotres je pogodio i Kuršumliju oko 8 sati ujutru, jačinom od 1.6 stepeni, na dubini od 12 kilometara.

Kako za Telegraf.rs kaže seizmološkinja Slavica Radovanović, ovakvi potresi su uobičajeni, te ne predstavljaju veliku opasnost po ljude.

- Ako bolje pogledate, takvih seizmičkih aktivnosti od 4 stepena, pa i više ima konstantno u Centralnoj Srbiji, tako da su naknadni potresi u skladu sa svim što se do sada dešavalo. Nema velike opasnosti, niti je to nešto neuobičajeno - navela je ona.

Podsetimo, građani Vrnjačke Banje rekli su nakon prvog potresa da se on dosta jako osetio, dok su iz Kruševca javili da su i oni osetili potres na višim spratovima.

Javili su se čak i Beograđani, koji kažu da su osetili blago ljuljanje.

00:14

ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.