VEČERAS GOLIM OKOM MOŽETE VIDETI KIŠU METEORA: Evo gde će biti organizovano u Beogradu i Novom Sadu
Kiša meteora, Foto: Profimedia

perseida

VEČERAS GOLIM OKOM MOŽETE VIDETI KIŠU METEORA: Evo gde će biti organizovano u Beogradu i Novom Sadu

Posmatranje ovog fenomena u Beogradu će biti organizovano na Avali

Objavljeno:

Meteorska kiša "Perseida" nas očekuje večeras i ovaj fenomen će biti vidljiv u celoj Srbiji. Ime je dobila po sazvežđu Persej. Kometa, kojoj je potrebno 133 godine da obiđe Sunce, ostavlja za sobom "oblak" svemirskog otpada, a kada uđe u Zemljinu atmosferu i počne da pada prema površini, "oblak“ svetli usled trenja i sagorevanja, a mi to vidimo kao bljesak ili meteorit.

Posmatranje ovog fenomena u Beogradu će biti organizovano na Avali. Zainteresovani će se okupljati na platou ispred Avalskog tornja. Odatle će kiša meteora moći da se posmatra golim okom ali i teleskopom i to od 21 čas pa do ponoći. Iz Avalskog tornja su obavestili ljude da ponesu ćebe ili podlogu na kojima će ležati dok posmatraju fenomen na nebu.

Kiša meteora
foto: Profimedia

Ceo proces će biti potkovan stručnim vođenjem predstavnika Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Ulaz na plato je besplatan. Posmatranje kiše meteora je organizovano i u Novom Sadu. Okupljanje će se organizovati ispred Opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi od 22 do 22.30 časova.

"Nakon što se okupimo, otići ćemo na mesto gde sa kog će se posmatrati. Poželjno je da ponesete nešto na čemu ćete sedeti ili ležati (prostirku, ćebe), kao i vodu i grickalice, jer posmatranje može i da se oduži. Na raspolaganju će nam biti teleskop koji ćemo u međuvremenu koristiti za posmatranje planeta", navode u Astronomskom društvu Novi Sad, piše 021.rs.

00:21

NEBO SE OTVORILO! GRAD PREKINUO ZVEZDINU POSLEDNJU PROVERU U ANTALIJI: Crveno-beli igrali samo 22 minuta!

(Espreso/021.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.