U zoru 6. aprila Beograd je bez najave SRAVNJEN SA ZEMLJOM! (VIDEO)
Foto: Wikimedia / German Federal Archives

stravičan datum

U zoru 6. aprila Beograd je bez najave SRAVNJEN SA ZEMLJOM! (VIDEO)

Hitler je lično, 27. marta doneo odluku da se bombarduje Beograd i okupira Jugoslavija
Objavljeno: 13:31h

Nemački napad na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu počeo je bombardovanjem Beograda 6.aprila. Grad je gotovo razoren, a poginulo je oko 12.000 ljudi.

Šestog aprila, u 6:30 ujutru, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju, a njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca.

Avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada. Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

Beograd je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk lociran na zemunskom aerodromu i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd.

Ne zna se tačan broj aviona koje su oborili jugoslovenski piloti, ali se iz raznih izvora ovaj broj procenjuje na 42 do 48.U borbama je poginulo 11 jugoslovenskih pilota.

Nemci nisu bombardovali mostove, jer su im bili važni za dopremanje trupa i materijala

Hitler je lično, 27. marta doneo odluku da se bombarduje Beograd i okupira Jugoslavija. Izvršenje zadatka je povereno 4. vazdušnoj floti pod komandom pukovnika Aleksandra Lera.

Deset dana pre prvih bombi Kraljevina Jugoslavija pristupila je paktu sa silama Osovine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.