DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI KAD VAM GOLUBICA IZLEGNE 2 JAJA NA TERASI: Postoje razna verovanja, ali 1 JE SIGURNO
Golub, Foto: Printskrin/RTS

OBRATITE PAŽNJU

DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI KAD VAM GOLUBICA IZLEGNE 2 JAJA NA TERASI: Postoje razna verovanja, ali 1 JE SIGURNO

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica kazali su ranije da nije neobično da golubovi izlegnu jaja na terasi.

Objavljeno:

Sve više golubova koji lete tik iznad glave su postali svakodnevica, poprilično dosadna i nepodnošljiva. Terase su takođe jedno od mesta koje te pernata životinja voli da posećuje, a neretko za sobom ostavi i iznenađenje. Nekada to iznenađenje mora da se uklanja i dezinfikuje, ali nije redak slučaj ni da se golubica odluči da upravo tu izlegne svoja jaja.

Nije neobično da se izlegnu na terasi

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica kazali su ranije da nije neobično da golubovi izlegnu jaja na terasi.

- U gradovima je sve više golubova i oni svakodnevno traže neku rupu ili zgodno mesto da se ugnezde. Dešava se da izlegnu jaja čak i u saksiji. Period inkubacije je dve do tri nedelje. Kada se izlegnu, ono što je sigurno, to je da će sami otići sa terase - kažu u ovom društvu.

Imaju prilično razvijen roditeljski instinkt

Golubovi se intenzivno razmnožavaju, bez obzira na godišnje doba. Imaju prilično razvijen roditeljski instinkt, zbog čega se podjednako kao golubice bave brigom za potomstvo.

Sve vreme nakon polaganja jaja, ženka je na gnezdu, ali je mužjak mora zameniti 2-3 sata, kada odleti u potrazi za hranom, ali i kratkim odmorom.

Ako se ženka zadrži, mužjak počinje glasno i nervozno da gunđa dok se ne vrati.

Koliko jaja može da izlegne

Ženka je spremna da položi jaja 12 do 15 dana nakon parenja, a može da ih izlegne 2 do 3 po ciklusu. U većini slučajeva potrebno je dosta vremena između polaganja jaja, posebno kod mladih ženki.

Prvobitno ženka daje jedno jaje, onda joj je potreban kratak odmor kako bi se oporavila, nakon čega je spremna da izlegne sledeće.

Univerzalni simbol sklada

Ljudi su skloni sujeverju, pa se tako i za golubove vezuju određena uvrežena mišljenja. Bilo da ih ugledate, da vam slete na rame, ostave svoje "tragove" na vašem ramenu ili automobilu, postoje razna verovanja.

Golubovi su oduvek fascinirali ljude, a verovatno su najstarije pripitomljene ptice. Stari Egipćani su ih gajili još pre 3.000 godina pre nove ere, a kasnije i Rimljani. U mnogim svetskim mitologijama i religijama, golub je smatran univerzalnim simbolom sklada, mira, ljubavi, blagosti i sublimiranog Erosa, piše portal Artnit.

Različite kulture - različita verovanja

U grčko-rimskoj mitologiji golub je simbol ljubavi i životne obnove. Isti portal piše i da je golubica u staroj Grčkoj povezivana sa skladom i njegovim simbolom, brojem osam i služila pri određivanju povoljnih predznaka i proricanja u Dodonskoj šumi.

Golubovi su bili glasnici boga mrtvih u hinduističkoj tradiciji. Jame Indijci veruju da je ubistvo golubice praćeno nesrećom.

U Kini golub vekovima simboliše vernost i dugovečnost. Prema osnovnom ritmu godišnjih doba koji je izmena jina i janga, verovalo se da se u aprilu na dan prolećne ravnodnevnice, kobac preobražava u goluba, a golub u kopca, pri čemu je golub prestavljao simbol proleća.

U hrišćanstvu je golub u Starom zavetu, simbol mira, dobre volje i oproštaja, a u Novom zavetu Svetog duha, ljubavi i milosti Božje.

Bonus video: KONOPLJA JE TRADICIJA SRBIJE, BAKE SU JE PUŠILE ZBOG BOLOVA! Stručnjak šokirao usred studija: DEČKO NIJE TREBALO DA BUDE UHAPŠEN

01:11

KONOPLJA JE TRADICIJA SRBIJE, BAKE SU JE PUŠILE ZBOG BOLOVA! Stručnjak šokirao usred studija: DEČKO NIJE TREBALO DA BUDE UHAPŠEN

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.