USRED AVGUSTA IZMEREN MINUS: Evo gde je zabeleženo NAJHLADNIJE jutro u Srbiji!
Mraz, Foto: Kurir

zima u avgustu

USRED AVGUSTA IZMEREN MINUS: Evo gde je zabeleženo NAJHLADNIJE jutro u Srbiji!

U mnogim gradovima temperatura se spustila ispod 10°C

Objavljeno:

U Srbiji je jutros osvanulo veoma hladno jutro. Minimalna temperature kao što je i najavljeno kretala se od 7 do 13°C, Beograd je bio najtopliji sa 14°C. U mnogim gradovima temperatura se spustila ispod 10°C.

Još hladnije je bilo na planinama. Sjenica je merila 4°C, Kopaonik 3°C. U Srbiji je jutros zabeležen i mraz, nedaleko od Sjenice, u mestu Karajukića Bunari. Temperatura se spustila ispod 0°C i time zabeležen prvi mraz usred leta.

Zašto je za više od 4 stepena bilo hladnije u ovom mestu nego u nedaleko udaljenoj Sjenici? Područje oko Sjenice i cela Pestarska visoravan imaju najniže zabeležene temperature u Srbiji, zimi i do -40°, leti do 37°C. Mesto Karajukića Bunari nalaze se na sličnoj nadmorskoj visni kao Sjenica, na oko 1.100 metara nadmorske visine, ali je reljef udubljen, što stvara idealne uslove za dodatno spuštanje hladnog vazduha, kao težeg, uz stvaranje efekta "jezera hladnog vazduha".

Sjenica zimi
Sjenica zimifoto: RINA

Često se u tom delu formira i temperaturna inverzija, odnosno da temperatura vazduha raste sa visinom, a u tom sloju javlja se i magla. Ovaj efekat je najčešći u hladnijem delu godine i javlja se pri mirnom i stabilnom vremenu.

Inače, posle vrlo hladnog jutra, dan u Srbiji je umereno topao, uz temperature do 26°C-27°C i uz smenu sunca i oblaka.

Prosek maksimalne temperature za ovo doba godine je mi oko 30°C, a prosek jutra je za šire područje Sjenice oko 7°C. Vrlo sveža jutra u Srbiji do kraja sedmice, ali toplija u odnosu na jutrašnje. Maksimalna temperatura biće oko i preko 25°C. Sledeće sedmice ocčkuje se sunčano i veoma toplo, uz noćni toplotni talas i temperature preko 35°C.

Bonus video:

00:42

Nevreme u Beogradu

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.