BOLOVANJE 30 DANA BEZ KOMISIJE! Vučić se složio sa Danicom Grujičić
Aleksandar Vučić, Foto: Printskrin: TV Prva

posao

BOLOVANJE 30 DANA BEZ KOMISIJE! Vučić se složio sa Danicom Grujičić

Vučić je rekao da je ona "potpuno u pravu"

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o predlogu ministarke zdravlja Danice Grujić da se bolovanje smanji na 15 dana umesto dosadašnjih 60.

Vučić je rekao da je ona "potpuno u pravu" i najavio je da će bolovanje bez komisije biti povećano na 30 dana.

"Ministarka Danica Grujičić je u pravu kada predlaže da bolovanja duža od 15 dana treba da odobrava komisija, a važno u tom predlogu je da se to neće odnositi na onkološke i druge bolesnike. 57. i 58. dana se naglo oporave ljudi, 91 odsto ljudi se oporavi. Svi znaju o čemu se radi. Povećaćemo sa 15 na 30 dana, bez komisija. Uzeli smo u obzir kritike građana. Neće se odnositi na onkološke pacijente, na trudnice i one koji su neposredno izvršili operacije“, rekao je Vučić.

Da podsetimo, ona je u razgovoru za "Politiku" saopštila da će, ubuduće, lekar opšte prakse moći pacijentu da otvori bolovanje na najduže dve nedelje, a ne dva meseca kao što je bio slučaj dosada. Ona je imala primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije.

“Lekar opšte medicine ubuduće će moći da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje, a ne, kao što je bio slučaj do sada, dva meseca”, rekla je ministarka zdravlja.

Ona se nada da će time uspeti da se spreči mogućnost zloupotrebe. Istakla je da je već pripremljen predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

“Privreda je imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije. Mnogo je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58. dana od trenutka otvaranja bolovanja, tj. baš onda kada više ne mogu da budu na bolovanju bez odluke komisije. Jasno je o čemu se tu radi. Nadam se da ćemo uspeti da sprečimo moguće zloupotrebe. Kontrola će faktički biti na komisijama. Izuzetak su onkološki pacijenti koji prolaze višemesečnu terapiju ili pacijenti koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohirurške operacije. Počećemo više da kontrolišemo bolovanja”, dodala je ona.

Bonus video:

00:35

MOJ DOKTOR OTVORIO 2 MESECA BOLOVANJE I OTIŠAO U KOSTARIKU Stojanović o zloupotrebi prava: Telefonom zovu iz Grčke, OVO TRAŽE

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.