SAČUVAJ BOŽE: GENERAL PAVKOVIĆ IZ ZATVORA DRŽAO PREDAVANJE OSNOVCIMA: Inspekcija proverava školu u Kaću!
General Nebojša Pavković, Foto: EPA/Srđan Suki

SKANDAL

SAČUVAJ BOŽE: GENERAL PAVKOVIĆ IZ ZATVORA DRŽAO PREDAVANJE OSNOVCIMA: Inspekcija proverava školu u Kaću!

Iako predmet zasad "šeta" od institucije do institucije, advokat Aleksandar Olenik veruje da će inspekcijski nadzor nad školom formalno biti sproveden

Objavljeno:

Učenicima OŠ "Đura Jakšić" u Kaću kod Novog Sada na javnom času pod nazivom "Košare - priče heroja", ove godine se video-linkom iz zatvora u Finskoj obratio haški osuđenik, general Nebojša Pavković, piše Dojče vele (DW).

Iako je Inicijativa mladih za ljudska prava reagovala pre dva meseca, Ministarstvo prosvete Srbije je tek pre desetak dana od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice (Pokrajinski sekretarijat), tražilo da se obavi inspekcijski nadzor nad školom u Kaću. O ovom događaju u Skupštini Srbije je govorio poslanik Nebojša Novaković.

Iako predmet zasad "šeta" od institucije do institucije, advokat Aleksandar Olenik veruje da će inspekcijski nadzor nad školom formalno biti sproveden, ali dodaje da očekuje da pravnih posledica po nadležne u školi u Kaću neće biti.

Aleksandar Olenik
Aleksandar Olenikfoto: Beta

- Kada neko od osuđenika za ratne zločine javno negde učestvuje, npr. u medijima ili ako imamo ovako uključenje video-linkom, to kod nas nije regulisano Krivičnim zakonikom. Dakle, formalno-pravno ne postoji zabrana da se Pavković obrati deci u školi i niko za to ne može da bude pozvan na odgovornost - objašnjava Olenik.

Advokat Mihailo Pavlović kaže da bi, imajući u vidu sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, zbog slučaja u Kaću možda mogla da se "uspostavi građanska odgovornost za naknadu štete zbog povreda konvencijskih prava".

- Pre svega na osnovu zabrane diskriminacije zbog povrede prava na život i ponižavajućeg i nečovečnog postupanja, gde bi žrtve delovanja haškog osuđenika ili članovi njihovih porodica mogle da iniciraju parnice protiv institucija koje su dopustile i organizovale obraćanje deci u školama osuđenog za ratne zločine. U tom smislu, moglo bi se razgovarati o toj vrsti sudske odgovornosti - navodi Pavlović.

(Espreso/Kurir/Dojče vele)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.