PINK DUGA U ŠAPCU ZAPREPASTILA GRAĐANE: Ne znaju da li je "apokalipsa", otkrivamo o čemu je reč (FOTO)
Nebo u Srbiji, Foto: Printscreen/Instagram/Serbia lige Beograd

nesvakidašnje

PINK DUGA U ŠAPCU ZAPREPASTILA GRAĐANE: Ne znaju da li je "apokalipsa", otkrivamo o čemu je reč (FOTO)

Neki su uhvatili žute i narandžaste nijanse, dok se sa druge strane videlo nebo u plavoj i ljubičastoj boji, a čini se kao da se pojavila i duga

Objavljeno:

Pojedine delove Srbije sinoć je ponovo zadesilo nevreme, a Beograđane je iznenadila jaka kiša. Ipak, Šapčane je dočekao neverovatan prizor na nebu.

Naime, kako je objavljeno na Fejsbuk stranici Šabačke vesti, nebo iznad ovog grada preplavila je neverovatna paleta boja, a građani su masovno izašli iz svojih kuća kako bi uslikali ovaj divan prizor.

Neki su uhvatili žute i narandžaste nijanse, dok se sa druge strane videlo nebo u plavoj i ljubičastoj boji, a čini se kao da se pojavila i duga.

Ipak, pojava je bila nešto drugačija od uobičajne, te je duga delovala kao snop svetlosti jarko roze boje.

Mnogi su komentarisali da se ista pojava videla i uLoznici. Iako je većini građana prizor bio vrlo prijatan za oko, drugi su komentarisali da nebo deluje "apokaliptično".

- Dolaze poslednja vremena - napisao je jedan od korisnika Fejsbuka.

Kako objašnjava meteorolog portala Telegraf.rs Đorđe Đurić, oblaci na fotografijama zovu se "mammatus" i stvaraju se u zonama jakih oluja sa jakim vetrom uzlaznih struja. Iako izgledaju zastrašujuće, oni su bezopasni.

- Njihova donja baza sastoji se od drugih oblaka poput kumulonimbusa, cirusa, cirostratus, cirokuma. Boja oblaka je takva jer je u pitanju kraj dana i zalazak sunca. Tada je ono nisko na horizontu, a raspršuju se plave i zelene boje, dok narandžastu i crvenu dobijamo zbog različite talasne dužine svetlosti. Svaka boja ima drugačije talasne dužine, te je ljubičasta najkraća, a crvena najduža i zbog toga dolazi do ove pojave na nebu - objašnjava naš meteorolog.

02:58

DANI SVE TOPLIJI, A U PETAK MAKSIMALNE VRUĆINE?! Meteorolog: Nakon tropske nedelje sledi NAGLI OBRT! Oluje pa azurski anticiklon?

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.