OGROMNA CRNA PTICA KRUŽI IZNAD SRBIJE: Došla posle POLA VEKA, poslat APEL nadležnima! (FOTO)
Orao / ilustracija, Foto: Profimedia

IMA RASPON KRILA 3 METRA

OGROMNA CRNA PTICA KRUŽI IZNAD SRBIJE: Došla posle POLA VEKA, poslat APEL nadležnima! (FOTO)

Crni strvinar, ogromna ptica, čiji je raspon krila skoro tri metra, pojavila se iznad Stare planine

Objavljeno:

Iznad Stare planine, posle pola veka pojavio se crni strvinar, ogromna ptica, koja je kao i beloglavi sup, sve češći gost ove planine, doletela je iz Bugarske. Srpski ornitolozi apeluju na nadležne u državi da im se omogući da se gnezde, tj. vrate u Srbiju.

"To je bilo nešto neverovatno, ta ptica je stvarno ogromna, raspon krila joj je skoro tri metra. Bila je na velikoj visini, da je bilo koja druga ptica bila na toj visini, sigurno je ne bih video“, priča za Sputnjik Slobodan Marković, biolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

"Nešto ih je privuklo na Staroj planini, sutradan smo saznali od kolega iz Bugarske da je tog dana bilo čak pet crnih strvinara na našoj strani. Oni su to saznali na osnovu telemetrije, svi crni strvinari se prate u Bugarskoj“, kaže Marković.

Crni strvinar - gost iz Bugarske

Marković dodaje da zbog zalaganja bugarskih ornitologa, udruženja iz te zemlje su jako aktivna na reintrodukciji ove vrste, crni strvinar već ima 15 gnezda u Bugarskoj, a pre osam godina nije ga uopšte bilo.

"Kod njih raste populacija, a sva ta gnezda su na balkanskim planinama, pa i na Staroj, sa bugarske strane. Svake godine, svakog proleća očekujemo da se neki par crnog strvinara naseli i naš deo Stare planine. Videli smo ga na istočnom delu, bila je to neverovatna stvar, ja sam ih prvi put video u prirodi“.

Marković je i ekolog, magistrirao je izučavajući bogatstvo ptica ne području Niša, a poslednjih pet godina u Društvu radi kao koordinator projekta "Balkan detoks lajf“, koji se bavi sprečavanjem trovanja divljih životinja na teritoriji Srbije.

I beloglavi sup želi da se vrati

"Nakon ekspanzije stočarstva u Jugoslaviji nekome je palo na pamet da su grabljivice, vukovi i medvedi veliki problem. Došlo je do organizovanog trovanja širom zemlje. Trajalo je nekoliko godina, za to vreme lešinari su apsolutno uništeni, iako nisu bili meta, ostali su bez glavnog izvora hrane, lešina. Za deset godina istrebljenja uništene su sve populacije širom Balkana, tada su se ove ptice poslednji put i gnezdile na Staroj planini“.

Beloglavi sup trenutno se gnezdi samo u jugozapadnoj i Zapadnoj Srbiji, oko Uvca i još nekoliko kanjona u koje se polako vraćaju i svijaju gnezda. Marković objašnjava da su verovatno jedini razlog zašto su preživeli veštačka hranilišta, ali jako je važno da ove ptice nasele i druge delove zemlje.

"Kada imamo 500, 600 ptica koje su blizu jedne drugima, ako se samo jedna životinja otruje u tom kraju, za dva dana možemo da imamo katastrofu, da ogroman broj belih supova nastrada“, upozorava ovaj stručnjak. Dodaje da sada na Staroj planini redovno viđa beloglavog supa, pogotovo u ovom periodu godine, dva koje su naši ornitolozi obeležili u Bugarskoj su posle dva dana doletela u Srbiju, doleteli su čak do Niša.

Bonus video:

01:00

Ptice se vraćaju na sever Kine

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.