NAJVEĆA TAJNA 4. APRILA! Iza Dana studenata krije se TRAGEDIJA JEDNOG OD NJIH! (FOTO)
Foto: Wikipedia, Nepoznat

borba jednog studenta

NAJVEĆA TAJNA 4. APRILA! Iza Dana studenata krije se TRAGEDIJA JEDNOG OD NJIH! (FOTO)

Student Pravnog fakulteta Žarko Marinović poginuo je boreći se za ideju slobodnog izražavanja studenata
Objavljeno:

U događaju poznatom pod nazivom Aprilski štrajk, 4.4.1936. godine poginuo je student Žarko Marinović, a danas se taj dan slavi kao Dan studenata.

Žarko Marinović je potekao iz siromašne crnogorske porodice, koja je, uprskos teškoj ekonomskoj situaciji, ipak uspela da ga pošalje da studira.

Ovog studenta Pravnog fakulteta, još u periodu najranijeg mladićstva, privlačile su revolucionarne ideje, koje je, potom, uspeo da usmeri svojim aktivizmom u Komunističkoj partiji.

foto: Wikipedia, Nepoznat

Država je, reagujući protiv ovih tendencija, oformila "Organizaciju jugoslovenskih nacionalista", čija je uloga bila u suprotstavljanju komunistima, kao i uvođenju policije na Univerzitet.

Ovim povodom je započet Aprilski protest, u svim većim gradovima, a samo žarište sukoba je bilo u Beogradu.

foto: Damir Dervišagić

U okršaju sa drugim studentom, koji je bio nacionalističke orijentacije, Žarko Marinović je poginuo, zalagajući se prvenstveno, za slobodu studenata i njihovog političkog izražavanja, kao i protiv ideološkog mešanja vlasti u studentske delatnosti.

Njegova smrt postala je simbol studentske slobode izražavanja.

Godinama nakon ovog događaja, studenti su u tajnosti nastavili da obeležavaju dan Žarkove smrti, koji je zvanično postao praznikom studenata tek nakon smene vlasti, i to nakon Drugog svetskog rata.

Danas se jedan studentski dom zove po Žarku Marinoviću. Studentske menze, povodom ovog praznika, dele dupli desert svakom studentu.

(Espreso.co.rs / Dnevno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.