NOVO RATNO POLJE: Da li Niger preti da postane nova Ukrajina?
Foto: Promo

KURIR TELEVIZIJA

NOVO RATNO POLJE: Da li Niger preti da postane nova Ukrajina?

Ni dominantna Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike - Ekovas nema moć da smiri situaciju, a Francuska i Italija su najavile evakuaciju svojih građana

Objavljeno:

Kriza u Nigeru preti da zapali Afriku!

Pošto je vojna hunta zbacila predsednika Nigera Mohameda Bazuma, a Zapad uveo sankcije ovoj zemlji, u zaštitu pučista su ustale prelazne vlade Burkine Faso i Malija, koji se graniče sa Nigerom, a koje su suspendovane članice Ekovasa. Sve to je situaciju učinilo maksimalno zapaljivom, a sasvim je jasno da će bilo kakva vojna intervencija protiv Nigera biti ravna objavi rata i ove dve zemlje, ali i opštoj destabilizaciji čitavog afričkog regiona.

Ni dominantna Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike - Ekovas nema moć da smiri situaciju, a Francuska i Italija su najavile evakuaciju svojih građana.

Mogućnost kako takvog smirivanja uzavrelog stanja u Nigeru demonstranti vide u uključenju Rusije, pa su na ulicama uzvikivali ime Vladimira Putina. U masi se moglo čuti: "Živeo Putin, živela Rusija, dole Francuska", mada je Kremlj zatražio oslobađanje demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma.

U Usijanju analiziramo bezbednosne rizike i istražujemo povode za nemire. Da li se sve vrti oko uranijuma i zlata? Šta je izazvalo puč i šta stoji iza njega? Da li se težište rata u Ukrajini prebacuje na region Zapadne Afrike? I kakvu ulogu u tome ima privatna paravojna grupacija Vagner?

Gosti Usijanja:

Zoran Spasić - stručnjak za međunarodnu politiku

Nikola Perišić - istraživač Centra za društvena istraživanja

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

(Espreso/ Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.