NA SVAKA 2 SATA UMRE JEDAN PACIJENT OD RAKA PLUĆA: Doktor Stjepanović upozorava na sumornu statistiku
Rak pluća, Foto: Tamara Trajković

poražavajuće

NA SVAKA 2 SATA UMRE JEDAN PACIJENT OD RAKA PLUĆA: Doktor Stjepanović upozorava na sumornu statistiku

Osobe muškog pola su na prvom mestu, po stopi umiranja, kod žena na drugom mestu, odmah iza raka dojke

Objavljeno:

U našoj zemlji na svaka dva sata rak pluća odnese jedan život. Godišnje oboli 7.000 ljudi, a premine oko pet hiljada, i po toj upozoravajućoj statistici neslavni smo evropski rekorderi, upozoravaju lekari i na ovaj Svetski dan borbe protiv raka pluća. Dr Mihailo Stjepanović, direktor klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničnog centra Srbije, kaže za RTS da su po stopi umiranja muškarci na prvom mestu i da je pušenje glavni faktor rizika.

Dr Mihailo Stjepanović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je statistika i dalje sumorna.

Osobe muškog pola su na prvom mestu, po stopi umiranja, kod žena na drugom mestu, odmah iza raka dojke. Da prisustvujete našem jutarnjem sastanku, čuli biste da je većina pacijenata koja je noćas primljena ide u pravcu dijagnostike raka pluća“, naglašava Stjepanović

Pacijenti se kasno jave kada imaju kašalj sa iskašljavanjem

Prema njegovim rečima, najveći broj bolesnih su pušači.

“Pušenje je glavni faktor rizika. I upravo simptome pacijenti pripisuju pušenju, a to je kašalj sa iskašljavanjem. Zato se kasno jave lekaru ili se jave tek kad se jave neki simptom koji je upozoravajući, kao što je iskašljavanje krvi ili jaki bolovi u sred grudi, gubitak težine, gubitak apetita, to je već kasno. Kada se jave u Kliniku za pulmologiju koja je ustanova tercijernog tipa, ovde dijagnostika ide u svega par dana. Bronhoskopija se čeka dan do dva za ležeće pacijente, a zatim se čeka patohistološka dijagnoza nekoliko dana. Konzilijum je isto za dan-dva. Ali, veliki je problem što do nas dođu pacijenti koji su već u poodmakloj fazi bolesti“, naglašava Stjepanović.

Kašalj, Cigarete, Pluća, Čovek
foto: Profimedia / LJSphotography / Alamy / Alamy /

Srbija ima i najsavremeniju terapiju za određen broj pacijenata za lečenje raka pluća.

“Svakako da možemo da povećamo taj broj, da tome i idemo i da su inovativne terapije, molekularne ciljane terapije, nešto što je budućnost, da je onkogenetika nešto što se drastično razvija, da se otkrivaju nove mutacije, nove terapije. To je nešto što ide jako, jako brzo, ali opet moram da kažem pacijenti često dolaze i traže odmah ciljanu imunoterapiju. Nije to terapija koja je za svakoga. To je određen tip karcinoma pluća koji ima određene mutacije, dobije ciljanu imunobiološku terapiju“, kaže Stjepanović.

Terapija drastično promenila kvalitet života

Navodi da imamo nekoliko stotina pacijenata koji su na toj terapiji koja je drastično promenila njihov kvalitet života.

“To su pacijenti koji dođu u našu ustanovu i prime terapiju za jedan dan i vrate se svojim uobičajenim aktivnostima. Sutra se vrate, već i na posao. Dosta je drugačiji kvalitet života, a što je najvažnije, drugačije je preživljavanje. Mi, otkako primenjujemo tu terapiju, preko pet godina imamo pacijente koji su tad krenuli, još uvek su živi, još uvek imaju dobar kvalitet života, što je ogroman uspeh u lečenju raka pluća“, navodi Stjepanović.

09:21

Od raka pluća dnevno umre 13 osoba

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.