JUČE JE GRMELO I SEVALO NA OGNJENU MARIJU: Evo šta to znači prema narodnom verovanju, zna se kakva će godina biti
Ognjena Marija, Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

verovanja i običaji

JUČE JE GRMELO I SEVALO NA OGNJENU MARIJU: Evo šta to znači prema narodnom verovanju, zna se kakva će godina biti

Zbog vere u Gospoda, posle teških muka, posečena je mačem u 16. godini

Objavljeno:

Pljuskovi praćeni grmljavinom pogodili su Srbiju juče popodne. Iako su mnogi posle tropskih vrućina jedva čekali osveženje, to što je zagrmelo na jučerašnji praznik Ognjenu Mariju kako kaže staro narodno verovanje nije dobar znak.

Naime, naše narodno verovanje kaže da to može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo. Veruje se da je grmljavina na ovaj dan veoma loš znak i da predskazuje glad i velike nesreće. Ukoliko pak prođe bez olujnog vremena, veruje su u napredak i blagostanje.

U narodu se veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona i kao i oni spada u ognjevite svece. Slave je svi koji su imali štetu od oluja i gromova. Otuda narodna izreka koja kaže - Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu.

Ognjena Marija
foto: printscreen/spc

Niko ne radi na ovaj dan, posebno ne žene, a smatra se i da nijedan posao ne može doneti sreću. Danas se takođe, ne kupa u velikim vodama - morima, rekama, jezerima…

Sveta velikomučenica Marija rođena je krajem III veka u južnoj Anadoliji u gradu Antiohiji u vreme cara Dioklecijana. Kao jedinica neznabožačkih roditelja, Krstića se u 12. godini zbog čega je se otac odrekao. Zbog vere u Gospoda, posle teških muka, posečena je mačem u 16. godini. Njene mošti su čudotvorne i isceliteljne i kao takve veoma poštovane.

03:35

SRBI TRAŽE POMOĆ OD SVETE PETKE: Posebna molitva za obolele u KOVID BOLNICAMA

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.