NAJSTARIJA BANJA U SRBIJI NALAZI SE NA PALIĆKOM JEZERU: Lekovita je, a cene smeštaja za celu porodicu su SMEŠNE
Palićko jezero, Foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

JESTE LI POSETILI?

NAJSTARIJA BANJA U SRBIJI NALAZI SE NA PALIĆKOM JEZERU: Lekovita je, a cene smeštaja za celu porodicu su SMEŠNE

Ovo poznato termalno lečilište, okruženo je neodoljivom lepotom prirode i obogaćena kulturnom baštinom

Objavljeno:

Banja Palić, poznata uglavnom po istoimenom jezeru, jedna je od najpopularnijih, i de facto najstarija banja u Srbiji koje ove godine vrvi od domaćih i stranih turista. Za prvih pet meseci u ovoj godini ovu turističku atrakciju posetilo je preko 13.000 domaćih i stranih turista. Zbog destinacije na kojoj se nalazi, aktuelna je tokom čitave godine, a to ni ne čudi imajući u vidu da se cena noćenja kreće od 18 evra.

Iako je glavna atrakcija Palića je njegovo termalno jezero, podaci pokazuju da je sve više gostiju ovaj grad posećuje zbog lekovite banje. Od ukupno 13.780 gostiju koliko je bilo do maja ove godine, više od 5.000 su bili stranci. Smeštena na prijatnoj nadmorskoj visini od 102 metra, Banja Palić ima tradiciju dužu od 160 godina.

Ovo poznato termalno lečilište, okruženo je neodoljivom lepotom prirode i obogaćena kulturnom baštinom. Po mišljenju mnogih koji su je posetili, predstavlja pravi dragulj na severu Srbije. Smeštena je tik uz grad Suboticu, a od Beograda je udaljena oko 187 kilometara, što je oko 2 sata vožnje kolima.

Palićko jezero
foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

Oboljenja koje se leče u Banji Palić

Poznato je da banje u Srbiji leče mnoga oboljenja. Kupanje u toplim vodama svih banja prija i zdravim ljudima, ali treba imati u vidu da svaka banja ima drugačiji sastav vode kao i temperaturu koje pogoduju određenim bolestima. U okviru banje postoje različiti wellness i spa centri koji nude različite tretmane i masaže za opuštanje i revitalizaciju tela i duha, zbog čega i turisti često dođu samo na vikend.

U Banji Palić, tretiraju se sledeće bolesti:

Razni oblici reumatizma,

Kožna oboljenja (infekcije, ekcemi),

Bolesti digestivnog trakta,

Nervna oboljenja,

Ginekološki problemi,

Problemi sa kičmom (išijas)

Osim po lekovitoj vodi, ova banja u Srbiji privlači i sve ljubitelje prirode, zelenila i mira. A to se sve može naći u parku Palić, koji je jedan od najlepših i najstarijih parkova u Srbiji. Okružuje jezero i pruža idealno mesto za šetnju i rekreaciju. U Paliću preovladava umereno kontinentalna klima, sa toplim letima i hladnim i oštrim zimama.

Na Palićkom jezeru nalaze se dva lepo uređena kupališta, na kojima su u ponudi vodeni sportovi. Okolina Palića nudi brojne mogućnosti za izlete i istraživanje. Posetioci mogu posetiti obližnji grad Suboticu i istražiti njenu bogatu arhitekturu i kulturnu baštinu. Takođe, u blizini se nalazi i Kelebija, poznato mesto za posmatranje ptica.

Palićko jezero
foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

Tokom godine, Palić je domaćin raznim manifestacijama i događajima, a jedan od njih je filmski festival koji se održava svake godine u julu. Letnja pozornica je jedinstvena znamenitost ovog grada. Ovde svake godine nastupaju umetnici iz zemlje i regiona.

Cene smeštaja na Paliću mogu se značajno razlikovati u zavisnosti od vremena godine, ali i od vrste i kategorije smeštaja, trajanja boravka i drugih faktora. Prema trenutno aktuelnoj ponudi, može se zaključiti da su formirane za svačiji džep. Za one kojima je potrebno samo prenoćište, mogu ga naći i za 15 evra, dok su vikendice, konaci i hoteli 50, 70 pa i 100 evra.

Noćenje na salašu za jednu osobu na Paliću koša 18 evra. Za ovaj iznos domaćin nudi kompletno opremljenu sobu sa čistim peškirima, ali i mogućnost korišćenja spoljnog bazena, kao i dečijeg igrališta. Ista smeštajna jedinica za 3 osobe po noćenju košta 10 evra više.

Ceo apartman od 85 kvadrata na Paliću vlasnik izdaje za 30 evra. Imajući u vidu da ovaj smeštaj ima dve spavaće sobe, prema vlasnikovoj proceni, može da ugosti do 5 osoba. U tom slučaju, cena je viša za 20 evra. Vlasnik za taj novac daje na korišćenje kompletnu prizemnu kuću, u mirnom mestu pored samog jezera.

Za one koji ipak više vole hotelski smeštaj, u Banji Palić moguće ga je pronaći za 50 evra po osobi i u tu cenu uključen je i doručak. Malo skuplji, u rezortu košta oko 70 evra, ali uz kontinentalni doručak nudi na korišćenje i bazen i spa usluge. Oni poznatiji sa 4 zvezdice kreću se oko 100 evra po osobi, i u ovu cenu gostu se garantuje kompletna udobnost u velikoj sobi sa bračnim krevetom, bazen i spa usluge, fitnes i bazen.

02:11

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA NA PALIĆU

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.