AKO SE OVO DANAS DOGODI TO JE LOŠ ZNAK! Veruje se da za Ognjenu Mariju OVO MORA da se IZBEGAVA, dešavaju se NESREĆE
Ognjena Marija, Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

vrerovanja

AKO SE OVO DANAS DOGODI TO JE LOŠ ZNAK! Veruje se da za Ognjenu Mariju OVO MORA da se IZBEGAVA, dešavaju se NESREĆE

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije

Objavljeno:

Ognjenu Mariju slave svi koji su imali štetu od oluja i gromova. Otuda narodna izreka koja kaže – Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu.

Međutim, veruje se da je grmljavina na ovaj dan veoma loš znak i da predskazuje glad i velike nesreće. Ukoliko pak prođe bez olujnog vremena, veruje su u napredak i blagostanje.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana. Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u "ognjevite" svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

Ognjena Marija
Ognjena Marijafoto: Printscreen/Youtube

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju takođe treba izbegavati kupanje u "velikim vodama".

Obeležava se i kao slava. Niko ne radi na ovaj dan, posebno ne žene, a smatra se i da na današnji dan i jedan posao ne može doneti sreću.

Bonus video:

02:28

SMISAO SLAVLJENJA PRVOG MAJA: Nekada je to bio praznik radničke klase, a danas nema te klase, stigli su ROBOTI

(Espreso/ Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.