"TRI PUTA SE PREKRSTIMO, POMOLIMO BOGU I ONDA KRENEMO": Hrabrim drvosečama život često VISI O KONCU! (FOTO)
Drvoseča, Foto: RINA

KRVAVO ZARAĐEN DINAR

"TRI PUTA SE PREKRSTIMO, POMOLIMO BOGU I ONDA KRENEMO": Hrabrim drvosečama život često VISI O KONCU! (FOTO)

Rad u šumi teži je od rada u rudniku

Objavljeno:

Imajući u vidu veliki broj nesreća koje se događaju, seča šume jedan je od najrizičnijih poslova koji u Srbiji godišnje odnese na desetine života. Iako je sve manje onih koji žele tim da se bae, poslednji Mohikanci ne odustaju i hvataju se u koštac sa svim izazovima i opasnostima koji taj posao nosi sa sobom. Oni koji se dugo sečom stabala kažu da je najbitnije u šumu otići odmoran i fokusiran isključivo na posao, jer mnoge su stvari koje na žalost mogu poći naopako.

- Kad krene u seču drva, čovek treba prvo da se prekrsti pet puta i pomoli Bogu pa tek onda da krene da obori bukvu”, rekao je za RINU drvoseča Dragoljub i otkriva koliko je zapravo teško biti drvoseča.

- Rad u šumi teži je od rada u rudniku. Život ti uvek visi o koncu. Mnogo ljudi izgubi život jer misli to je lako, ali ne može svako ovim da se bavi”, naglašava sagovornik Rine.

Sečenje drva
Sečenje drvafoto: RINA

Ovaj drvoseča kaže da se morati iati veliko znanje kad se krene u seču drva, jer to na koju će stranu drvo pasti zavisi od mnogo faktora, a upravo to je najvažniji faktor.

- Prvo se mora pogledati krošnja drveta, na koju stranu ide, zatim da li ima suvih i odlomljenih grana, a onda krenuti u posek stabla. Nikako ne sme da se poseče skroz jer na panju može da se okrene i padne u neželjenom pravcu, već je neophodno ostaviti prostora po nekoliko centimetara sa obe strane. A ako krene nešto po zlu, samo streba brzo reagovati i baciti se u stranu ako za to uopšte ima vremena”, objašnjava Dragoljub.

Šuma
Šumafoto: RINA

Međutim, kad se završi seča drva za ove vredne radnike potencijalni problemi i dalje ne prestaju, jer je svu tu posečenu građu potrebno natovariti na traktor i izvući, tako da je dinar zarađen u šumi očigledno jedan od najtežih, najopasniji i najkrvavijih.

Bonus video:

01:42

ŽENA DRVOSEČA DOBILA NEOČEKIVAN POKLON

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.