EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE U PLANINI AKO POČNE NEVREME: Ove 3 STVARI nikako nemojte da RADITE, a jedna je OBAVEZNA
Planina, Foto: Printscreen/Youtube/ Alpenwild

stručnjaci objasnili

EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE U PLANINI AKO POČNE NEVREME: Ove 3 STVARI nikako nemojte da RADITE, a jedna je OBAVEZNA

Čovek je otišao sam u planinu i nije bio adekvatno opremljen

Objavljeno:

Jako je bitno gledati vremensku prognozu, nikada ne izlaziti na otvorene vrhove, blizu dalekovoda, ne treba držati kišobran niti metalne stvari, treba se sklanjati od visokih drveća, povlačiti se u nisko rastinje, treba ugasiti mobilne telefone zbog elektriciteta i grmljavine – saveti su spasioca GSS Dušana Mišića posetiocima planina tokom nevremena.

U akciji koja je trajala pet sati, pripadnici Gorske službe u kanjonu reke Jerme spasili su pre nekoliko dana povređenog planinara. Kanjoni su opasni i za iskusne planinare, a spasilac GSS Dušan Mišić objasnio je kako da se posetioci planina ponašaju ako su u prirodi kada počne nevreme.

"Jako je bitno gledati vremensku prognozu i pratiti stanje na terenu. Nikada ne treba izlaziti na otvorene vrhove, blizu dalekovoda, ne treba u rukama držati kišobran niti metalne stvari koje mogu da privuku naelektrisanje", ističe Mišić za RTS.

Takođe, dodaje, treba se sklanjati od visokih drveća, povlačiti se u nisko rastinje, ako ste u grupi razmak između vas treba da bude minimum pet metara, treba ugasiti mobilne telefone zbog elektriciteta i grmljavine.

Planinarenje, Planinari, Stene
foto: RINA

U slučaju povređenog planinara u kanjonu Jerme, ističe Mišić, dogodila se najčešća greška – čovek je otišao sam u planinu i nije bio adekvatno opremljen.

"To je jako bitno, da uvek idete sa više osoba, da obaveštavate druge osobe o vašoj putanji kretanja, da ta neka treća osoba koja je kući ili na nekom mestu ima dogovoreno vreme kada ćete da se javite", dodaje Mišić.

Najposećeniji su, navodi, kanjoni Ovčarsko-kablarske klisure, koji mnogo markiranih staza, ali i oni koji su iskusniji znaju da zalutaju i da ih taj put odvede na litice.

"To je kanjon koji je imao najviše intervencija i takve intervencije su tehnički jako zahtevne", kaže Mišić.

12:07

PLANINARI DUŽE ŽIVE I SAMI SEBE LEČE OD BOLESTI! Na planini smo našli Ćuranov rep - gljivu koja štiti od raka (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/RTS/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.