OVA VRSTA MUNJE PROLAZI KROZ PROZORSKA STAKLA, EVO I KADA SE POJAVLJUJE: Može opstati i u ZATVORENIM PROSTORIMA
Munja, Foto: Profimedia

nova opasnost?

OVA VRSTA MUNJE PROLAZI KROZ PROZORSKA STAKLA, EVO I KADA SE POJAVLJUJE: Može opstati i u ZATVORENIM PROSTORIMA

Loptasta ili kuglasta munja pojavljuje se za vreme jakog nevremena, po pravilu, posle višestrukih električnih pražnjenja praćenih običnim munjama i jakim pljuskovima kiše

Objavljeno:

Da li ste nekada čuli za loptastu munju, najređu vrstu munje?

Loptasta ili kuglasta munja pojavljuje se za vreme jakog nevremena, po pravilu, posle višestrukih električnih pražnjenja praćenih običnim munjama i jakim pljuskovima kiše.

Mnogi stari izveštaji govore da kugličasta munja može da eksplodira, ponekad sa teškim posledicama, ostavljajući nakon nestanka miris sumpora. U nekim izveštajima se govori da se znala pojaviti i bez prisustva grmljavinskih oblaka.

Ona ima izgled vatrene lopte i različitih je boja. Svetlost joj nije previše jaka, približno je jednaka svetlosti mat električne lampe od 100 W uključene pri dnevnom osvetljenju. Boja joj može biti od bledo crvene ili narandžaste do bele, a često je i plava. Ponekad iskri i vrti se. U vazduhu se kreće kao da pliva.

Pojava loptaste munje zapažena je više puta na prostoru bivše Jugoslavije. Tako na primer, u Varaždinu je juna 1956. godine, na jednom stubu za vreme jake grmljavinske nepogode, viđena svetleća kugla prečnika oko 50 cm. Trajala je 2-3 sekunde, menjajući jačinu svetlenja koje je u proseku bilo kao kod linijske munje. Iščezavanje ove pojave, prema izjavama očevidaca, bilo je praćeno jakim praskom, prenosi meteorolog.rs.

Oluja, Nevreme, Munja
foto: Dragana Udovičić

Među najzanimljivije osobine loptaste munje spada i to da ona može proći kroz prozorska stakla ili pukotine na zidu i da može opstati ili čak i nastati u zatvorenim prostorijama. Česti izveštaji da se loptasta munja pojavljuje u unutrašnjosti aviona posebno su zbunjivali naučnike.

Bonus video:

04:19

ZNATE LI DA IZRAČUNATE KOLIKO JE UDALJENA MUNJA? 6 NEPROCENJIVIH saveta dr Kočovića ukoliko se nađete u MOĆNOJ OLUJI (VIDEO)

(Espreso/ City magazin/ Meterolog.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.