DANAS OBELEŽAVAMO GOREŠNJAK: Zabranjuje se skoro svaki rad, a obavezno ispoštujte ovo!
Sveti Arhangl Gavrilo, Foto: Printscreen/RTS

praznik

DANAS OBELEŽAVAMO GOREŠNJAK: Zabranjuje se skoro svaki rad, a obavezno ispoštujte ovo!

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen “crvenim slovom”

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik Sabora arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta.

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen “crvenim slovom” u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je živa sila bestelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom – Satanom.

Sveti Arhangel Gavrilo
foto: Printscreen/RTS

Slavi se kao anđeo Blagovesnik zadužen za radosne ili blage vesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja. Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi Sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

Lik arhangela Gavrila slika se sa Presvetom Bogorodicom, koja prima Blagovest, na carskim dverima pravoslavnih oltara, koja se simbolično otvaraju tokom liturgije, jer je ovaj događaj otvorio put u Carstvo nebesko.

Najveća i najradosnija vest u hrišćanstvu, koju je javio Blagovesnik, je vest o Vaskrsenju Hristovom.

U narodu je praznik poznat kao Gorešnjak ili letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se vernicima danas zabranjuje skoro svaki rad.

02:48

PETAK 13. IPAK DONOSI NESREĆU?! Problem NIJE u onome što većina ljudi vezuje za ovaj praznik EVO ODAKLE VREBA PRAVA OPASNOST!

(Espreso/TV4S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.