"TOLIKO JE BIO GLADAN, DA JE ODMAH UZEO DA JEDE": Pomozimo deda Dragiši (83) o kojem priča cela naša zemlja!
deda Dragiša Stanojević, Foto: Printscreen/facebook/ Danica Dimitrijevic Petrovic

POMOZIMO

"TOLIKO JE BIO GLADAN, DA JE ODMAH UZEO DA JEDE": Pomozimo deda Dragiši (83) o kojem priča cela naša zemlja!

Nema baš nikoga. Otac mu je poginuo u ratu, a posle majčine smrti ostao je sam. Nije se nikada ženio i nema potomka

Objavljeno:

Priča o teškom životu deda Dragiše Stanojevića (83) koji dane provodi potpuno sam u selu Grabovo u Opštini Ražanj, mnoge je rastužila. Najviše je bilo onih koje je zanimalo kako to da jedan star i bespomoćan čovek bude ostavljen i zapostavljen, bez ijednog dinara i igde ikoga.

Odgovore na tužnu životnu priču ovog čoveka dobili smo preko Humanitarne organizacije "Mi pomažemo, priključite se i Vi", koja je i pokrenula akciju za pomoć deda Dragiši.

- Tačno je da deka živi sam. Nema baš nikoga. Otac mu je poginuo u ratu, a posle majčine smrti ostao je sam. Nije se nikada ženio i nema potomke - počinje priču Danica Dimitrijević Petrović osnivač ovog Udruženja.

Godinama živi na suvom hlebu, iz sobe posmatra nebo, a neretko prikuplja i kišnicu koja pravi poplavu u skoro obrušenoj kući, bez nameštaja i osnovnih stvari za život. Zidovi crni, kao i njegov život, krov pun rupa, poput džempera u kom je zatečen.

- U nedelju, kada mu je naša organizacija odnela hranu, toliko je bio gladan, da je odmah uzeo da jede. Dohvatio se i one njegove suve kifle, pa prosto nije znao šta će pre - priča Danica koju je ova slika posebno rastužila.

Kažu, odneli su mu uglavnom konzerviranu hranu za nedelju dana i svake nedelje će ga obilaziti kako bi mu nosili još hrane.

- On se toliko obradovao kesama punim hrane da je rekao da mu je to dovoljno za dva meseca. Ali nismo toliko odneli da se hrana ne bi pokvarila, jer on nema ni struje ni vode, zato ćemo ga obilaziti jednom nedeljno - dodaje.

Upitana kako je moguće da opština i Centar za socijalni rad nisu nešto učinili kako bi deda Dragiša dobio humanije uslove za život i neka primanja, iz Humanitarne organizacije "Mi pomažemo, priključite se i Vi" kažu da prema njihovom saznanju deda poseduje šumu nedaleko od oronule kuće, zbog čega ne može da dobija pomoć.

- Naravno da mu ta šuma ništa ne znači, niti nju može da jede, niti da je tako star i iznemogao seče. Kako smo saznali, komšija mu pred zimu naseče malo drva i to je sve. A pitanje je i koliko se ogreje u kući u kojoj duva sa svih strana - priča Danica.

Istina je i da je Crveni krst obišao Dragišu Stanojevića i ponudio mu da se preseli u dom u zamenu za imanje, ali on to nije želeo.

- Kaže da želi tu gde je ceo život proveo i da umre i teško da će se to promeniti. Zato ćemo pokušati da sakupimo sredstva i do zime popravimo kuću, kao barem ne bi prokišnjava i mogla da se iole zagreje, ali i ako je moguće, uvedemo struju - napominje Danica Dimitrijević Petrović.

Do tada, deda Dragiša je prepušten na milost humanih ljudi i ponekog komšije, a ukoliko želite da pomognete, a niste u mogućnosti da lično odete do njega i odnesete hranu ili odeću i nešto od nameštaja, ovo je žiro račun udruženja "Mi pomažemo, priključite se i Vi" - svrha uplate ZA DEDA DRAGIŠU!

Dinarski: 340-11031144-85

IBAN RS35340000001103114485

Devizni: 340-10112476-28

Za sve dodatne informacije tu je i kontakt telefon osnivača ove organizacije Danice Dimitrijević Petrović - 0638005941.

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.