PRED SVAKU RAZORNU OLUJU ĆE NAM STIĆI PORUKA? Imaćemo novi sistem za upozorenje na NEVREME, OBRATITE PAŽNJU
Oluja, Foto: Zorana Jevtić

ŠTA MISLITE?

PRED SVAKU RAZORNU OLUJU ĆE NAM STIĆI PORUKA? Imaćemo novi sistem za upozorenje na NEVREME, OBRATITE PAŽNJU

Prvi na potezu biće MUP koji će izdavati uputstva građanima

Objavljeno:

Uskoro bi naši građani, pred nevreme, trebalo da dobijaju SMS poruku upozorenja. To je predviđeno novom strategijom smanjenja rizika od katastrofa. Superćelijska oluja koja je protunjala našom zemljom pokazala je da građani ili ne razumeju upozorenja Republičkog hidro-meteorološkog zavoda ili ne znaju šta povodom njih da preduzmu.

"Meni nisu jasni verujte mi. Stvarno mi nisu jasni", rekla je građanka. "Da nam šalju poruku ne može da šteti, već samo da koristi", rekla je meštanka. "Bilo bi dobro da se to digitalizuje, odnosno da svakog trenutka znamo kako bismo mogli da zaštitimo porodice", rekao je sagovornik Kurira.

Zeleni, žuti, narandžasti i crveni - starom strategijom iz 2011. definisane su četiri vrste meteoalarma koje izdaje RHMZ. Na osnovu tih upozorenja reaguje Ministarstvo unutrašnjih poslova. "Nakon prijema ovih informacija od strane Sektora za vanredne situacije uz dodatna uputstva, ove informacije se prosleđuju organizacionim jedinicama RS i obaveštavaju se lokalni štabovi za vanredne situacije u čijoj nadležnosti je i ona prva situacija poput vanredne situacije", rekao je Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ.

Novom stategijom predviđeno je uvođenje jedinstvenog broja 112 koji će objediniti sve nadležne službe - policiju, vatrogasno-spasilačke jedinice, hitnu medicinsku pomoć. Prvi na potezu biće MUP koji će izdavati uputstva građanima.

Superćelijska oluja, Grom
foto: Zorana Jevtić

"Ministarstvo unutrašnjih poslova treba preko odgovarajućih mobilnih operatera da izda obaveštenja građanima. Ako u vanrednim situacijama dođe do ometanja kritične infrastrukture, postoje specijalizovane jedinice koje obaveštavaju građane na terenu", Izjavio je dr Vladimir Cvetković, profesor na Fakultetu bezbednosti.

Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka. U toj zemlji "alarm" za nevreme uveden je 2019, posle velikih požara u Atini. Kada taj sistem zaživi i u našoj zemlji, upozorenje na opasnost od vremenskih nepogoda stići će na mobilne telefone svih građana unutar ugroženih područja.

01:18

REAKCIJA GRAĐANA NA PREDLOG MUP-a: Ništa mi nije jasno! Jedinstveni broj koji će slati poruke upozorenja: Detalji nove strategije

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.