RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE, NA SNAZI CRVENI METEOALARM: Jedna stvar može biti OKIDAČ za OPASNE NEPOGODE
Pljusak i grmljavina, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

SRBIJA NA UDARU

RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE, NA SNAZI CRVENI METEOALARM: Jedna stvar može biti OKIDAČ za OPASNE NEPOGODE

Najnovije upozorenje RHMZ: Na snazi crveni meteoalarm za ove delove Srbije, najavljene padavine, grad i oluja

Objavljeno: 07:37h

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji danas biti veoma toplo, posebno u centralnom i južnom delu zemlje, gde će biti još toplije u odnosu na jučerašnji dan - od 37 do 40 stepeni Celzijusa.

U Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme, prenosi Tanjug.

U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, u većini mesta za 10 do 15 stepeni, krajem dana zahvatiće severne, u sredu ujutru i pre podne proširiće se na zapadne i centralne, a posle podne i na ostale predele Srbije.

U zoni jakih grmljavinskih procesa u tom periodu očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine - preko 28 m/s.

Kako je meteorolog Đorđe Đurić prethodno najavio kasnije posle podne na severu i zapadu Srbije mogu se pojaviti predfrontalne grmljavinske nestabilnosti, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom i lokalne grmljavinske nepogode.

Đorđe Đurić
Đorđe Đurićfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Ovaj hladni front u sredu će "podeliti" Srbiju na dva dela, pa će tako maksimalna temperatura na severu i zapadu Srbije biti od 23 do 29°C, u Beogradu do 24°C, uz jak severozapadni vetar, a u centralnim predelima Srbije biće oko 30°C.

Upravo će ova ogromna temperaturna razlika između severa i juga zemlje biti okidač za potencijalno opasne grmljavinske oluje i nepogode, ističe Đurić.

Bonus video:

02:10

SRBIJA DOBIJA ALARM ZA NEVREME! Građani će dobijati SMS upozorenja zbog PRIRODNIH KATASTROFA: Sve će se slati sa OVOG BROJA

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.