SPASILAC MUP-A OBJASNIO ŠTA NIKAKO NE RADITI UKOLIKO SE NAĐETE U BLIZINI POŽARA: U more skačite samo u 1 slučaju!
Požar u Grčkoj, Foto: EPA/VASILIS PSOMAS

korisni saveti

SPASILAC MUP-A OBJASNIO ŠTA NIKAKO NE RADITI UKOLIKO SE NAĐETE U BLIZINI POŽARA: U more skačite samo u 1 slučaju!

Saveti ukoliko se nađete u blizini požara

Objavljeno:

Požari su zahvatili delove Grčke gde se trenutno veliki broj Srba nalazi na letovanju. Požar bukti na Rodosu, Krfu i Eviji. Nenad Radivojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije objašnjava za Kurir kako treba da se ponašaju srpski turisti u slučaju da se nađu u blizini požara.

- Ukoliko je moguće da na bezbedan način ugase požar, a da ne dovedu sebe u opasnost, treba napustiti mesto požara i otići na bezbednu lokaciju i sa bezbedne lokacije obavestiti lokalne službe. Ukoliko je moguće poneti sa sobom lična dokumenta, u more ulazite samo ako nemate nijedno drugo bezbedno mesto da se sklonite od požara - ističe Radivojević

požar, grčka
foto: EPA/DAMIANIDIS LEFTERIS

On naglašava da ne treba paničiti.

- Napusiti mesto požara, ukoliko ima još lica obavestiti ih i pomoći im da napuste lice mesta u pravcu koji nije ugrožen od požara i slušati uputstva stručnih lica. Nikako ne treba gasiti požar ako dovodite sebe u opasnost, ako nemate opremu i ako nemate sa čime da ugasite požar. Ne vraćajte se po zaboravljene stvari, ne ići u pravcu velike koncentracije dima - navodi sagovornik Kurira.

Kaže da se ne može reći da li je požar na kopnu opasniji od onog na ostrvu.

- Opasnost zavisi od više faktora, konfuguracije terena, gorive materije, vrste šuma, prvca duvanja vetra, mogućnosti brze evakucije i postojanja evkuacionih puteva... - zaključio je on.

03:50

TURISTI SU EVAKUISANI TRAJEKTOM, NA MORU SU ČEKALI DA POŽAR PROĐE! Vlaho otkrio šta učiniti ako se nađete u području požara

(Espreso/Kurir.rs/ M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.