MANJE SU POPULARNE, ALI UŽIVANJE JE ZAGARANTOVANO: Ako ne volite GUŽVE, ove SRPSKE BANJE su idealne za odmor (FOTO)
Banja Vrujci, Foto: Turistička ogranizacija Srbije

gde iskoristiti vaučere?

MANJE SU POPULARNE, ALI UŽIVANJE JE ZAGARANTOVANO: Ako ne volite GUŽVE, ove SRPSKE BANJE su idealne za odmor (FOTO)

Mesta koja su pun pogodak i prave opcije

Objavljeno:

Oni koji su odlučili da odmor provedu u Srbiji, i to u smeštaju uz vaučere, mogu da razmisle o destinacijama koje su prelepe, a nisu toliko "izvikane" kao, recimo, Vrnjačka Banja i Zlatibor.

Pretstavljamo vam mesta koja su pun pogodak i prave opcije, gde gužvi nema, a odmor i uživanje su zagarantovani.

Mionica – Banja Vrujci

Banja Vrujci je kupalište i lečilište u Kolubarskom okrugu, između planine Suvobor i reke Toplice, odnosno Ljiga i Mionice. Divlja banja je tu postojala od davnina sve do 1935. godine, kada je otvoreno lečilište. Lekovita voda i banjsko blato se koriste za reumatska oboljenja, išijas, proširene vene, visok krvni pritisak, kožna oboljenja…

Ukoliko boravite u Banji Vrujci ili Mionici, obavezno posetite rodnu kuću vojvode Živojina Mišića u selu Strugarnik.

Zbog toga što ima istorijsku vrednost, proglašena je nepokretnim kulturnim dobrom kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir Ribnica nalazi se u malom naselju pod imenom Paštirć, nedaleko od Mionice. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir datira iz XV veka i posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Šalitrena pećina nalazi se u ataru sela Brežđe i na spisku je spomenika kulture od velikog značaja. Muzej kamena – Nalazi se u selu Paštirć, pored zaštićenog prirodnog rezervata Šaliterna pećina.

Banja Ždrelo

Ova banja je jedan od dragulja centralne Srbije i nalazi se nedaleko od gradića Petrovac na Mlavi, ušuškana ispod lepota netaknute prirode Homoljskih planina. Odlikuje je samo jedan izvor termomineralne i lekovite vode koji je otkriven slučajno prilikom traženja uglja. Mnogi turisti ovde dolaze radi zabave i uživanja u bazenima sa toplom vodom, toboganima na otvorenom, pa čak i zimi.

Mnogobrojna kožna oboljenja kao što su ekcem i psorijaza, neki oblici reumatizma, gastritis, kao i razna posttraumatska stanja…

Banja Ždrelo se pored pomenutog može i pohvaliti velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika, kao što su manastiri Gornjak i Vitovnica i srednjovekovne crkve Mitropolija, Reskovica i Blagoveštenje.

Banja Junaković

Banja za koju smo se borili protiv moćnih Turaka, nalazi se nedaleko od grada Apatin, u našoj lepoj ravnoj Vojvodini. Bogata je lekovitom vodom, prelepom prirodom i okolinom i može se reći da po svom standardu i potencijalu nadmašuje i mnoge banje širom Evrope.

Banja Rusanda

U Banatu, tačnije u Melencima i nedaleko od grada Zrenjanin, nalazi se banja Rusanda. Poznata je i po istoimenom jezeru specifičnom po svom visokom procentu saliniteta, koji je veći i od mnogih mora širom sveta. Nažalost ovo jezero je danas većim svojim delom presušilo zbog isparenja i plitkog tla.

Bonus video:

02:50

VRNJAČKA BANJA NAJUNOSNIJA TURISTIČKA ATRAKCIJA U SRBIJI

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.