SLAVKO PO KIŠI, LEDU I SUNCU PREĐE STOTINE KILOMETARA PEŠKE: Pomaže bolesnima i ugroženima, SVE RADI IZ SRCA!
Slavko Radojčić, Foto: Privatna arhiva/Slavko Radojčić

humanost na delu

SLAVKO PO KIŠI, LEDU I SUNCU PREĐE STOTINE KILOMETARA PEŠKE: Pomaže bolesnima i ugroženima, SVE RADI IZ SRCA!

U njegovom humanitarnom radu najbitnija mu je podrška porodice. Njegove supruge i sina, kao i bliskih prijatelja

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Slavko Radojčić, osnivač i predsednik Udruženja Ognjište, svoje slobodno vreme i odmor koristi kako bi hodočasnim pohodima i mnogobrojnim humanitarnim akcijama pomogao ljudima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Ovaj Pančevac velikog srca, bez pomoći bilo kakvog prevoznog sredstva, po kiši ili ledu, jakom suncu i velikim vrućinama, sopstvenim nogama pešači na daleke puteve ne bi li sakupljao novac za decu koja su bolesna, kao i za mnogobrojne porodice koje žive u teškim uslovima ili su bez krova nad glavom.

"Moja motivajacija je ono što osećaš, sa čime živiš...a to je potreba da pomogneš ljudima koji su u nevolji. To je nešto što dolazi iz porodice i kućnog vaspitanja. Već četiri godine postoji Udruženje, ali sam i pre sa svojim prijateljima pomogao unesrećenim porodicama" , započinje svoju priču za Espreso.rs Slavko Radojčić.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva/Slavko Radojčić

23. maja, Slavko je peške krenuo iz Omoljice ka Sokobanji, a sve u cilju prikupljanja novčanih sredstava za dečje odeljenje Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu. U ovoj akciji imao je podršku mnogih ljudi, a među njima i od Patrijarha Porfirija.

"Na put dugačak 250 kilometara pošao sam sa ciljem da pomognem i prikupim novac za potrebe pedijatrijskog odeljenja Onkologije u Beogradu. Nakon pešačenja i uz još par aktivnosti u sklopu akcije (humanitarni dan u frizerskom salonu NN i pešačenja mog sina Dušana koji ima osam godina), sakupio sam 830 hiljada dinara. U dogovoru sa načelnicom i glavnom sestrom od tog novca već je kupljen i postavljen klima uređaj, a u toku je nabavka tri infuzomata i opreme koja ide uz njih. Nadam se da će u narednih nekoliko dana i to biti isporučeno. Za ovo hodočašće sam imao blagoslov Njegove svetosti patrijarha Porfirija i svesrdnu pomoć Vikarnog Episkopa Petra. Imao sam dva noćenja u manastirima, prvo u manastiru Koporin, a onda u manastiru Sveta Petka u selu Izvor kod Paraćina" , kaže Slavko.

Kako kaže, ovo pešačenje nije bilo obično, jer je nakon 180 kilometara imao uspon na planinu Rtanj, na 1565 metara nadmorske visine pre cilja i silaska u Sokobanju.

Slavko Radojčić učestvovao je u brojnim humanitarnim akcijama, a jedna od njih je i akcija pomoći porodici Nemet iz Novog Miloševa koja je osam godina živela u porodičnoj kući bez električne energije.

"To je bilo pre dve godine. Preko svog Udruženja sam organizovao akciju za kupovinu kuće. I na svu sreću, uspeli smo. Kupili smo kuću i obezbedili materijal za adaptaciju iste. Kuća je koštala pet hiljada evra. U ovoj akciji je veliku pomoć pružio i jedan bračni par iz Beograda", kaže Slavko.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva/Slavko RAdojčić

Svako ko je human i ima želju da pomogne, bilo finansijski ili nekim fizičkim radom, dobrodošao je u udruženje "Ognjište".

"Udruženje funkcioniše volonterski. Svako ko je voljan pomoći je dobrodošao. Bilo finansijski, bilo nekim fizičkim radom ili pak savetom. Svi mi koji smo srž Udruženja i koji smo aktivni, stalno smo zapošljena lica. Konkretno ja radim u Rafineriji Pančevo već 27 godina. Tako da svoje slobodno vreme koristimo kako bi nekome pomogli, bez ikakve lične materijalne koristi" , objašnjava Radojčić.

Slavko Radojčić
foto: Privatna arhiva/Slavko Radojčić

Kako dodaje, teško mu je da se odluči na koju je akciju najponosniji. Svaka humanitarna aktivnost je bila posebna za sebe.

"Teško je reći na koju sam najponosniji... ali ako bih morao da izdvojim neka bude prošlogodišnje pešačenje do manastira Ostrog. Nas petorica smo za deset dana prešli preko 470 kilometara i sakupili oko 1.3 miliona dinara za decu obolelu od raka" , priseća se Slavko.

Slavko Radojčić
foto: Privatna arhiva/Slavko Radojčić

Kako dodaje, trenutno je on zajedno sa saborcima iz udruženja, započeo akciju za pomoć manastirskom domu Sveta Petka izvorska. Pri ovom manastiru postoji dom za lica sa intelektualnim poteškoćama.

"Ima oko 90 štićenica o kojima svakodnevno brine devet monahinja. Njima su svakodnevno potrebne pelene za odrasle, kućna hemija, sredstva za ličnu higijenu i osnovne životne namirnice. Svako ko želi pomoći preko nas može da uplati novac na račun: 340-11024157-94" , kaže Slavko Radojčić.

Ipak, kako zaključuje, najbitnija mu je podrška porodice. Njegove supruge i sina, kao i bliskih prijatelja.

Bonus video:

09:44

LEKARI U NIŠU IZVELI ČUDO: Milici u osmom mesecu otkriven tumor, na respiratoru rodila ćerkicu na kom je primila i hemioterapije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.