MALI ANDRIJA (1) JE PO ROĐENJU DOBIO OZBILJNE DIJAGNOZE: Vodi TEŠKU BITKU, potrebna mu JE NAŠA POMOĆ (FOTO)
Andrija Malušev, Foto: Podrži život

181 na 3800

MALI ANDRIJA (1) JE PO ROĐENJU DOBIO OZBILJNE DIJAGNOZE: Vodi TEŠKU BITKU, potrebna mu JE NAŠA POMOĆ (FOTO)

Dijagnoatičkom kateterizacijom i ultrazvukom utvrđena opstrukcija protoka plućnih vena, plućna hipertenzija i srčana isuficijencija

Objavljeno:

Jednogodišnji Andrija Malušev je dete iz druge uredne trudnoće. Rođen je u terminu bez komplikacija.

Odmah po rođenju zbog cijanoze i sumnje na srčanu manu i totalni anomalni uliv plućnih vena, biva prebačen na Institut za majku i dete, gde je isti dan dijagnoza potvrđena (Q26.2 Anomalia totalis connexus venarum pulmonalium; I27.2 Hypertensio pulmonalis secundarioa; J96.9 Insufficientia respiratoria, non specificata;), a tri dana nakon rođenja urađena i operacija na otvorenom srcu. Nakon operacije dolazi do komplikacija zbog intraventikularne hemoragije sa minimalnom intraparenhimskom propagacijom nakon čijeg praćenja je utvrđena regresija zbog čega nije bilo potrebe za neurohirurškim lečenjem.

Nakon mesec dana oporavka Andrija u stabilnom stanju odlazi kući. Kod kuće naredna 2 meseca napreduje iznad proseka i motorički i u kilaži kao i neurološki. Nakon dva i po meseca dolazi do pogoršanja, odbija obroke, postaje razdrazljiv i teže diše, zbog čega je hitno primljen na Institut za majku i dete radi dijagnostike i praćenja.

Dijagnostičkom kateterizacijom i ultrazvukom utvrđena je opstrukcija protoka plućnih vena, plućna hipertenzija i srčana isuficijencija. Nakon čega je doneta odluka o hirurškoj korekciji plućnih vena, takođe na otvorenom srcu. Oporavak je praćen jakom upalom pluća. Nakon toga Andrija se otpušta u dobrom opštem stanju.

Andrija Malušev
foto: Podrži život

Četiri dana nakon otpusta ponovo dolazi do pogoršanja praćenog slabim unošenjem obroka, kašljem i otežanim disanjem. Zatim je ponovo hospitalizovan od 19.12.2022. godine.

U januaru mesecu urađena je balon dilatacija plućne vene u kojoj se ponovo pojavila stenoza. Nakon toga Andrija četiri meseca provodi na intenzivnoj nezi bez majke. U januaru biva u indukivanoj komi, na azotu, prevazilazi dve jake sepse i grip. Zbog dugotrajne zavisnosti od mehaničke ventilacije koja traje od januara meseca urađena je traheotomija.

Tokom hospitalizacije često je i sa odeljenja prelazio na intenzivnu negu zbog krize plućne hipertenzije, epizoda febrilnosti i desaturacije. Skener pokazuje brzu progresiju nalaza na plućima (intersticijski edema, gruba septalna zadebljanja, konsolidacija plućnog parenhima), a samim tim i pritisak na rad srca i njegovo dalje slabljenje.

Poslednja kataterizacija je urađena juna meseca radi postavljanja stenta u stenotičnu plućnu venu. Međutim vena se potpuno zatvorila stenozom, pa je sam ulazak u istu bio nemoguć, kao i postavljanje stenta. Andrija se hrani preko sonde.

Andriji su sredstva potrebna za potrošni materijal, za sterilnu negu trahijalnog otvora, izradu sirupa, suplemente, dodatke ishrani, potrošnog materijala za pripremu terapije (u terapiji ima 12 leka), za samolepljive senzore za praćenje saturacije i pulsa, punjenje transportne kiseonične boce, sedalicu za decu sa teškoćama u motornom razvoju, putne troškove kao i za dalje lečenje jer Andrija je još uvek jako mali i nije kandidat za transplantaciju pluća i srca.

Da Andrija dobije bitku za život! Pomozimo Andriji!

Slanjem SMS poruke 181 na 3800

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001733089-79

Uplatom na devizni račun: 160-6000001730636-66

IBAN: RS35160600000173063666

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom putem Paypala na linku: Paypal

Uplatom putem kartice na linku: E-doniraj

00:14

SEKA ALEKSIĆ U ESPRESO AKCIJI ZA MINU POŠARAC

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.