RASULO U MILEŠEVSKOJ EPARHIJI Pijani popovi pevali i tukli se u kafiću!?
Foto: Dragana Udovičić

Strašno!

RASULO U MILEŠEVSKOJ EPARHIJI Pijani popovi pevali i tukli se u kafiću!?

Patrijarhu Irineju stiglo je pre nekoliko dana pismo u kojem ga vernici iz Mileševske eparhije upozoravaju na katastrofalno stanje koje tamo trenutno vlada i na, kako kažu, rasulo i veliku bruku
Objavljeno: 20:44h

- Imamo situaciju da popovi u mantijama pijani pevaju pod šatorom, tuku se u kafiću, bludniče... U Dubnici živi neki raščinjeni kaluđer Arsenije, koji je bio sabrat u Manastiru Ostrog. Kao kaluđer u Ostrogu oženio se nekom ženom iz Priboja i sa njom ima sina. Amfilohije ga je raščinio, a tužilac je bio pop Momčilo iz Kotora. Kuku nama sa takvim duhovnicima - stoji u pismu upućenom patrijarhu, do kojeg je došao, a koje je potpisno sa „verni narod Mileševske eparhije“.

U nastavku se kaže da je velika sablazan i nezadovoljstvo u narodu.

- Bili bismo veoma srećni i ponosni da je situacija posle odlaska iz eparhije vladike Filareta bolja, nažalost, nije bolja, nego 10 puta crnja i gora, pa vas pozivamo da pošaljete vašu komisiju u eparhiju i proverite naše navode, neka razgovaraju sa narodom, pa će se i oni uveriti. Mi postavljamo pitanje i zašto je otišla igumanija Anastasija iz Manastira Seljani kod Prijepolja? Sama nam je rekla da ne može više da izdrži maltretiranja i torturu koja se na njoj vrši i sada je manastir potpuno zatvoren. Zašto sve ovo i ovako, Vaša svetosti? Sigurno ne ide u korist Srpskoj pravoslavnoj crkvi i verujućem narodu. Šta se dešava sa sečom manastirske šume, kako može da se u katastru menja stanje vlasnika? Da li znate kakav je kriminal sa prodajom šuma? Ista se izvozi pod sumnjivim okolnostima, a kako se priča, o ovome istragu vrše i srpska i crnogorska policija - stoji u pismu.

foto: Shutterstock

Jedino rešenje koje građani predlažu jeste, kako kažu, da im se na čelo eparhije vrati smenjeni vladika Filaret.

- Vaša svetosti, vama je poznato da je vladika Filaret došao u jednu malu i razorenu eparhiju. Da nije vladika Filaret obnavljao crkve, manastire, konake, i on bi u kasi imao novaca. Mi smo osetili da imamo duhovnog vođu i pastira sa nama. Šta sada imamo? Napominjemo da je pred nama veliki jubilej, 800 godina Manastira Mileševa, koji treba da se obeleži, a mi vernici smo spremni putem donacije da obezbedimo sredstva za izgradnju doma Svetog Save. Bilo bi sramota dočekati jubilej u ovakvom stanju eparhije, zato vas molimo da nam vratite vladiku Filareta, kako bi završio započeto i kako bi Vaša svetosti i vladika Filaret sa nama dočekali ovaj veliki jubilej i ponosno stali pred Svetog Savu i Belog Anđela - kaže se na kraju pisma.

Joanikije nedostupan

Otkada je na Saboru 2015. godine smenjen vladika Filaret, Mileševskom eparhijom kao administrator upravlja episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. On juče nije bio dostupan za komentar povodom žalbi vernika iz eparhije.

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.