PAKLENE VRUĆINE, PA OSVEŽENJE! Klimatolog RHMZ-a najavio VREMENSKI ROLERKOSTER, evo kad stižu NOVE NEPOGODE!
Goran Mihajlović, Foto: Kurir televizija

SPREMITE SE

PAKLENE VRUĆINE, PA OSVEŽENJE! Klimatolog RHMZ-a najavio VREMENSKI ROLERKOSTER, evo kad stižu NOVE NEPOGODE!

Prema njegovim rečima, naša prva priprema kada su najavljene nepogode je da pratimo informacije o vremenu

Objavljeno:

Ovih dana, olujni vetrovi, udari groma i grad pokazali su da se moramo prilagoditi vremenskim neprilikama i pratiti upozorenja na opasnost od nepogoda. Klimatologe takvo vreme ne iznenađuje.

Goran Mihajlović iz RHMZ-a kaže da početak naredne nedelje donosi stabilizaciju vremena, ali da u sredu stiže novo osveženje. Avgust će, prema njegovim rečima, biti nešto topliji od proseka.

On je rekao da će još danas biti na snazi upozorenje za zapadne i centralne krajeve. To bi bila izolovana pojava, ali i dalje u kategorizaciji opasna olujno-grmljivinska nepogoda uz mogućnost pojave sugradice, grada i olujnog vetra.

Vetar
Vetarfoto: Beta

“Nakon toga, početak nedelje doneće stabilizaciju. U ponedeljak i utorak bi bilo pretežno sunčano, veoma toplo, u utorak između 35 i 40 stepeni maksimalna temperatura, ali već u toku noći ka sredi stiže novo osveženje i naoblačenje koje će zahvatiti najpre sever i zapad zemlje i ponovo doneti lokalne pljuskove i grmljavinu. Do kraja sedmice bi se zatim zadržalo umereno toplo i uglavnom stabilno vreme“, naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, naša prva priprema kada su najavljene nepogode je da pratimo informacije o vremenu.

“Izveštavanje Hidrometeorološkog zavoda pokazalo se u prethodnim danima zaista aktuelno i ažurno i to je ono što je prva stvar u pripravnosti. Druga je da negde prilagodimo svoje aktivnosti, da pratimo sve one savete kako se ponašati pre, u toku i nakon olujno-grmljavinskih nepogoda, jer nažalost i žrtve koje smo imali uglavnom su posledica nepoštovanja onih osnovnih pravila koja su objavljena od strane Sektora za vanredne situacije i pre svega značajna da bi se osigurao i obezbedio život“, kazao je Mihajlović.

Goran Mihajlović
Goran Mihajlovićfoto: Printscreen / RTS

Ističe da sinoptička situacija, raspored vazdušnih masa, kretanje, taj sudar toplog i hladnog vazduha, nestabilnost, zatim velike količine vlage, različit vetar po visini, odnosno smicanje vetra po visini, sve je to uslovilo da imamo ove intenzivne olujno-grmljavinske nepogode, organizovanu konvekciju koja je donela u većini krajeva razorna dejstva.

“Ovakve oluje nisu neobične za leto, ali ono što je karakteristika ove godine jeste da smo nakon veoma toplog vremena imali prisustvo jedne izuzetno nestabilne vazdušne mase i to je rezultiralo ovim što smo imali prethodnih dana“, naveo je Mihajlović.

Avgust će, kaže, biti nešto topliji od proseka.

"Srednja temperatura između 30 i 32, možemo očekivati 10 do 15 tropskih dana, to su oni dani sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni i padavine neće biti u granicama proseka između 50 i 70 milimetara", zaključio je Mihajlović.

Bonus video:

02:24

Klimatolog za Kurir TV izneo ŠOKANTNE tvrdnje: GLOBALNO ZAGREVANJE NE POSTOJI?!

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.