KLIMATOLOG MIHAJLOVIĆ OTKRIVA ŠTA JE DOVELO DO RAZORNIH OLUJA: Izneo je i PROGNOZU za AVGUST, temperatura će...
Goran Mihajlović, Foto: Printscreen / RTS

nepogode

KLIMATOLOG MIHAJLOVIĆ OTKRIVA ŠTA JE DOVELO DO RAZORNIH OLUJA: Izneo je i PROGNOZU za AVGUST, temperatura će...

Prema Mihajlovićevim rečima, početak naredne nedelje doneće stabilizaciju vremena u većem delu zemlje

Objavljeno: 10:13h

U proteklim danima, Srbija je bila suočena s intenzivnim olujama praćenim snažnim vetrom, udarima groma i gradom. Ovakve vremenske nepogode ukazuju na potrebu da se prilagodimo promenljivim vremenskim uslovima i da pratimo upozorenja o potencijalnim opasnostima. Goran Mihajlović iz RHMZ-a objašnjava da klimatolozi nisu iznenađeni takvim vremenom.

Prema Mihajlovićevim rečima, početak naredne nedelje doneće stabilizaciju vremena u većem delu zemlje.

Očekuje se pretežno sunčano i veoma toplo vreme, s maksimalnom temperaturom od 35 do 40 stepeni u utorak. Međutim, sredinom nedelje, tačnije u sredu, stiže novo osveženje s naoblačenjem koje će prvo zahvatiti sever i zapad zemlje, donoseći ponovo lokalne pljuskove i grmljavinu.

Grmljavina, Beograd
foto: Printscreen, Dragana Udovičić

Nakon toga, temperatura će se zadržati na umereno toploj vrednosti, a vreme će uglavnom biti stabilno do kraja sedmice.

Mihajlović ističe važnost praćenja informacija o vremenskim uslovima i upozorenja koja izdaje Hidrometeorološki zavod. To nam omogućava da se pripremimo na vreme i prilagodimo svoje aktivnosti kako bismo izbegli potencijalne opasnosti. Pravilno ponašanje tokom olujno-grmljavinskih nepogoda može značajno smanjiti rizik od štete i povreda.

“Izveštavanje Hidrometeorološkog zavoda pokazalo se u prethodnim danima zaista aktuelno i ažurno i to je ono što je prva stvar u pripravnosti. Druga je da negde prilagodimo svoje aktivnosti, da pratimo sve one savete kako se ponašati pre, u toku i nakon olujno-grmljavinskih nepogoda, jer nažalost i žrtve koje smo imali uglavnom su posledica nepoštovanja onih osnovnih pravila koja su objavljena od strane Sektora za vanredne situacije i pre svega značajna da bi se osigurao i obezbedio život“, kazao je Mihajlović.

Nevreme, Kiša
foto: RINA/ Printscreen/Instagram/192_rs

Ističe da sinoptička situacija, raspored vazdušnih masa, kretanje, taj sudar toplog i hladnog vazduha, nestabilnost, zatim velike količine vlage, različit vetar po visini, odnosno smicanje vetra po visini, sve je to uslovilo da imamo ove intenzivne olujno-grmljavinske nepogode, organizovanu konvekciju koja je donela u većini krajeva razorna dejstva.

Goran Mihajlović predviđa da će avgust biti nešto topliji od proseka, sa srednjom temperaturom između 30 i 32 stepena. Takođe, očekuje se oko 10 do 15 tropskih dana (maksimalna temperatura preko 30 stepeni), a padavine će biti ispod proseka, između 50 i 70 milimetara.

Bonus video:

00:40

Nevreme u Nišu

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.