EVO ZAŠTO JE VAŽNO DA KANDILO GORI U KUĆI: Ovo ULJE se OBAVEZNO sipa u njega, svaki pravoslavni dom MORA da ga ima
Kandilo, Foto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

OBIČAJI

EVO ZAŠTO JE VAŽNO DA KANDILO GORI U KUĆI: Ovo ULJE se OBAVEZNO sipa u njega, svaki pravoslavni dom MORA da ga ima

Paljenje kandila sadrži u sebi simboliku darivanja žrtve poštovanja i časti prema Bogu i Njegovim svetiteljima

Objavljeno:

Kandilo je nezaobilazan rekvizit u svakom pravoslavnom hramu ili domu. Zbog sličnosti reči, neki ga brkaju s kadionicom za tamjan, međutim, kandilo je svetiljka, uljanica, tj., u njemu gori fitilj na ulju (grč. ϰανδήλος, lat. candela: svijeća, svjetiljka).

Kandilo se takođe stavlja pred kućni ikonostas i pali se svakoga dana, u skladu sa pravoslavnom tradicijom. To je običaj koji čuva duboku hrišćansku simboliku vezanu za Svetlost Hristovu koja obasjava svakog čoveka, zagreva nadu, koja teši i saučestvuje u beskrajnim satima samoće.

Paljenje kandila sadrži u sebi simboliku darivanja žrtve poštovanja i časti prema Bogu i Njegovim svetiteljima. Takođe, simbolizuje Hristovu Svtlost koja osvetljuje svakog čoveka, kao što simbolizuje i poznatu Gospodnju zapovest da mi, hrišćani, treba da budemo svetlost svetu.

Kandilo
foto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

Jelej, tj. ulje koje gori u našim kandilima, '' jelej Božiji preslikava'' , piše Sv. Simeon Solunski, dakle, milost Božiju koja se projavila kada se Nojev golub vratio u barku da bi označio kraj potopa, noseći u kljunu maslinovu grančicu; ili kada je Isus, moleći se usrdno, zalio kapljicama svoga znoja maslinu, pod kojom je klečao one stradalne noći na Maslinovoj Gori. Naravno, svi znamo koliko je beskrajno uzvišenija od materijalne ona unutrašnja, svetoduhovna svetlost. Pisao je, dakle, bogonosni otac Grigorije Nazijanzin: ''Osvetlimo...... jezik'', a dopunjava njegov kritičar '' Da li je to zaista postignuto?'' - piše na sajtu manastira Lepavina.

Ulje simbolizuje beskrajnu milost Božiju, ali i kandila simbolizuju Crkvu koja prenosi Božansku milost i prosvećuje. Kandila simbolizuju, nesumnjivo, i same svetitelje čija je Svetlost zablistala, prema rečima Gospodnjim: '' pred ljudima, da vide vaša dobra dela i proslave Oca vašega koji je na nebesima.''

Mnogo je razloga zbog kojih bi mi, hrišćani, trebali da palimo kandilo, kao npr:

da nas podseća na potrebu za molitvom

da osvećuje prostor i odgoni mrak tamo gde preovlađuju sile zla

da nas podseća da je Hristos jedina istinita Svetlost i da je vera u Njega Svetlost

da nas podseća da naš život treba da bude svetao

da nas podseća na to da, kao što je kandilu potrebna naša ruka da bi se upalilo, tako je i duši potrebna ruka Božija, tj. Njegova blagodat

da nas podseća na to da naša volja mora da gori i da se žrtvuje

radi ljubavi Božije, itd.

Podrazumeva se da ulje u kandilima treba da bude maslinovo i naravno, koliko je moguće, što boljeg kvaliteta. Inače, Gospod se molio u Maslinovom vrtu, a hram sa kandilima se preobraća u novi vrt maslina (misli se na ulje) i božanske milosti. Ulje u kandilima nas podseća na Božije milosrđe, a njihova svetlost na naš život koji treba da bude svetao i svet.

Bonus video: SRBI OSTAJU U SVOJOJ DEDOVINI! Meštani sela Kamenica na KiM poručili da im nadu uliva CRKVA KOJU JE GRADILA CELA SRBIJA! (VIDEO)

02:23

SRBI OSTAJU U SVOJOJ DEDOVINI! Meštani sela Kamenica na KiM poručili da im nadu uliva CRKVA KOJU JE GRADILA CELA SRBIJA! (VIDEO)

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.