IMAĆETE VELIKI PROBLEM NA GRANICI AKO OVO NISTE REGULISALI: Obavezno proverite PRE PUTOVANJA, evo KAKO!
Granični prelaz / Ilustracija, Foto: Tamara Trajković

OBRATITE PAŽNJU!

IMAĆETE VELIKI PROBLEM NA GRANICI AKO OVO NISTE REGULISALI: Obavezno proverite PRE PUTOVANJA, evo KAKO!

Saobraćajna policija i „Parking servis“, ukoliko počiniocu prekršaja na licu mesta ne uruče kaznu, to čine slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila

Objavljeno:

Sezona putovanja je u jeku i veliki broj građana Srbije uputio se na neke od najpoznatijih turističkih destinacija u regionu. Ipak, kako vam putovanja na samom početku ne bi preselo, pre polaska obavezno proverite da li imate neku zaostalu, neplaćenu kaznu, pa čak i za “Oko sokolovo”, jer u suprotnom može da vam se desi da budete vraćeni s granice.

Na samoj granici, na izlazu iz Srbije, može doći do neprijatnog saznanja da u sistemu postoji blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga ne možete da napustite zemlju, odnosno ukoliko je zbog neplaćene kazne za vama raspisana poternica.

Zbog toga bi bilo dobro da redovno proveravate u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa da li imate bilo kakvih dugovanja. Čak i prekršaj koji je usnimilo “Oko sokolovo” može da bude problematičan, a advokat Emin Dešević objašnjava i kako. Ističe da ovakav problem može da snađe vlasnika automobila, ali najčešće tek nakon šest meseci do godinu dana od prekršaja.

„Ako su u pitanju neke skorije kazne, konkretno kazne od „Oka sokolovog“ ako je imate, ne mogu vas vratiti sa graničnog prelaza odmah po uručenju iste zbog obaveznog poštovanja “pretpostavke nevinosti” i obaveze da vam se omogući upotreba svih pravnih sredstava koje sistem obezbeđuje“, počinje za Nova.rs naš sagovornik.

Dešević objašnjava da najveći problem može da predstavlja neprihvatanje pošte koja se uručuje osobi koja je napravila prekšaj jer se tada, posredno, odričete svih zakonsih pravnih sredstava na koje biste inače imali pravo.

„Prvo dolazi obaveštenje od komunalne milicije, kojim vas ovaj organ obaveštava o eventualnom učinjenom prekršaju i kojim zahteva pružanje informacija o identitetu lica koje je potencijalni prekršaj učinilo. Kada obaveštenje stigne, ako prvi put niste u mogućnosti da primite pismeno, dostavljač će pokušati da vam ga uruči još jednom, u roku od 24 sata. Nakon toga, ukoliko niste primili obaveštenje se vraća komunalnoj miliciji koja smatra da ste uredno obavešteni, pa ste samim tim propustili rok da se izjasnite o identitetu lica i izdaje vam prekršajni nalog za “ozbiljniji“ prekršaj u fiksnom iznosu od 25.000 hiljada dinara”, objašnjava advokat.

Dešević navodi da nadležni organ takođe dva puta pokušava da uruči prekršajni nalog, kojim je već izrečena kazna od 25.000 dinara.

„Ukoliko ga niste primili ni posle ta dva puta, on postaje izvršan. Izvršni postupak sprovodi Prekršajni sud, te ako stranka kaznu ne plati u ovom postupku, može da se vlasniku vozila novčana kazna zameni kaznom zatvora, što može napraviti problem na graničnom prelazu”, kaže advokat.

Oko sokolovo
Oko sokolovofoto: Printscreen/youtube/ RTS SAT - Zvanični kanal

Dešević ističe i da neprimanje pošte olako može da dovede do toga da građanima bagatelno nepropisno parkiranje, u nekoliko koraka, napravi problem na granici, kao i da kazna od nekoliko hiljada dinara u izvršnom postupku preraste u 25.000.

Saobraćajna policija i „Parking servis“, ukoliko počiniocu prekršaja na licu mesta ne uruče kaznu, to čine slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila. Prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana, a nakon što stupi na snagu, u roku od osam dana moguće je platiti upola manju kaznu.

Apelujemo na građane da pre polasaka na svoja putovanja u kojima prelaze državnu granicu da obavezno prvo provere da li imaju nekih neplaćenih saobraćajnih prekršaja, kako bi izbegli sve neprijatnosti koje bi mogle da ih snađu zbog minimalnih kazni, kao što su ove za parkiranje.

Problemi sa dostavljačima

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe za Nova.rs da kod velikog broja građana postoje izvesne sumnje da je komunalna milicija umešana u jedan vid prevare sa dostavljačima obaveštenja o saobraćajnim prekršajima.

„Često ovakva vrsta problema nastaje zbog dostavljača. Neki od njih ni ne dostave prvobitna obaveštenja, kada je kazna 5.000 dinara, pa se javlja sumnja kod građana da možda to rade u nekoj vrsti dogovora sa komunalnom milicijom kako bi plaćali što veće kazne“, objašnjava i dodaje:

„Građani formalno dobiju nalog, ali faktički ga ne dobiju jer on nije njima uručen. To u praksi dovodi do toga da je vlasniku navodno uručen nalog, ali da on uopšte nije video, niti da zna da mu je izrečena bilo kakva saobraćajna kazna. Tako se isto može pokrenuti i postupak bez njegovo znanja“.

Bonus video:

02:40

PREKRŠAJNI NALOZI: Komunalni milicajac objasnio zašto vraćaju građane sa granica zbog neplaćenih kazni za parking

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.