"DEREĆO" OBARA SILOSE, SUPERĆELIJSKA NIJE JEDINI FENOMEN: Evo šta sve spada u ELEKTRIČNE OLUJE!
Superćelijska oluja u Beogradu, Foto: Zorana Jevtić

fenomeni oluja

"DEREĆO" OBARA SILOSE, SUPERĆELIJSKA NIJE JEDINI FENOMEN: Evo šta sve spada u ELEKTRIČNE OLUJE!

"Squall line" oluja najčešće se formira duž ili ispod hladnog fronta

Objavljeno:

Superćelijska oluja koja je zahvatila našu zemlju, moguće je i danas, sutra i u subotu, pri čemu se petak izdvaja kao najkritičniji dan, saopštio je Republički hidrometerološki zavod. Superćelijske oluje neretko sa sobom donose grad, vetar i tornada. Spadaju u grupu vremenskih fenomena i jedna su od vrsta električnih oluja. Šta se još ubraja u tu kategoriju?

Pored superćelijske oluje fenomeni su sledeći.

Električna oluja ili oluja sa grmljavinom kako naziv kaže praćena je munjom i gromovima. Njena podvrsta je derećo- dugotrajna, "pravolinijska" oluja, koja je povezana sa grupom jakih oluja koje prati grmljavina, što je stručno poznato kao mezorazmerni konevektivni sistem.

Munje / ilustracija
Munje / ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Koliko je Derećo snažan, pokazala je i oa vest: "Vetrovi brzine i do 160 kilometara na sat zahvatili su 2020. Istočnu Nebrasku, Ajovu, Viskonsin i delove Ilinoisa, Nacionalna služba za meteorologiju klasifikovalaje oluju kao "Derećo".

Radilo se o kompleksu snažnih oluja sa grmljavinom, i sa udarima vetra od najmanje 93 km/h, koji su prelazili najmanje 400 kilometara. Derećo se neretko zbog štete koju izaziva zove i kopneni uragan. Pre tri godine rušio je silose u Americi i pustošio farme u Ajovi. To nije bio jedini put ovakve nepogode u SAD, koja se ponovila i prošle godine.

Podvrsta električnih oluja je i višećelijski klaster gmrljavina koju čini više ćelija, koje su u različitoj fazi ciklusa oluje. Izgleda kao nekoliko "nakovanja" zajedno. Te različite ćelije se rasprše kada se formiraju nove koje nastavljaju dalje kao višećelijski klaster, pri čemu svaka ćelija postaje dominatna u grupi.

U grupi je i oluja "pulse" značajnog intenziteta koja za kratko vreme izazove nepogode. Vremenom slabi, a onda se vraća u kratkom naletu pa otuda i ovakav njen naziv.

"Squall line" oluja najčešće se formira duž ili ispod hladnog fronta. Hladni front predstavlja graničnu zonu između dve vazdušne mase, kada se hladna vazdušna masa kreće prema toploj, koja ili miruje ili se pak kreće sporije od hladne. Ova vrsta oluje je početkom 20. veka korišćena kao sinonim za hladni front.

U grupi su i oluje sa rotirajućim grmljavinama.

Bonus video:

05:42

OLUJA RAZORILA I SREMSKU MITROVICU Gradonačelnik Pavlović: Pokazali smo jedinstvo u teškim momentima, ali ŠTETA JE OGROMNA

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.